in

Ugostitelji imaju četiri hitna zahtjeva

Foto Unsplash

Ugostitelji i poduzetnici zahtijevaju otvaranje 1. veljače

Ugostitelji su zatvoreni već gotovo dva mjeseca (od 28. studenog) i ne zna se točno kad će ponovno moći otvoriti svoje kafiće i restorane. Zbog toga su očajni, a kako nam je rekao predsjednik Udruženja zagrebačkih ugostitelja Franc Letica, od početka pandemije i uvođenja mjera u Hrvatskoj se prema podacima OBrtničke komore trajno zatvorilo 1.098 ugostiteljskih lokala koji se više neće otvarati jer su, navodi, propali.

“Doživljavamo psihički kolaps”

“Taj smo podatak jučer dobili i on je strašan. Nama je potrebno da se hitno dozvoli rad svim ugostiteljima, kao i catering tvrtkama i u prostorijama objekata, kao i na terasama. To je prioritet broj jedan. Jer osim financijske noćne more, ovo je postala psihodelija, doživljavamo psihički kolaps. Ništa ne bi značilo da sad otvore terase, tko će po ovom vremenu sjediti na terasi i ručati ili piti kavu? Trebaju odmah sve otvoriti i istovremeno neka inspekcije provode izvide i kažnjavaju one ugostitelje koji se ne drže mjera, svjesni smo da ima i takvih”, rekao nam je Letica.

“Politika stalno na svim sastancima govori da je previše lokala i malih kafića, to je sramotno”

Navodi kako je sustav pokazao svu svoju nakaradnost jer se odluke donose bez konzultacije sa strukom.

“Imamo, recimo, neke slastičarnice koje prodaju i hot dog, dok neke ne smiju raditi, tako nijedan caffe bar ne smije davati kavu za van, a restoran može. Imamo i mesnice koje sad prodaju pečene bunceke. Dogodit će se anomalija na tržištu gdje će se obezvrijediti lokali. Politika stalno na svim sastancima govori da je previše lokala i malih kafića, što je sramotna izjava. Sramotno je da se politika upliće u slobodu tržišta. Uz to, tako obezvrjeđuju male ugostitelje, nazivajući ih “malim birtijama”. Pa to su sve ljudi koji zapošljavaju sebe, svoju familiju i još dvoje, troje radnika. Ti vlasnici malih lokala niti su na teret državi, sami su uložili svoja sredstva i još ih se tako proziva. Mi iz Udruženja zagrebačkih ugostitelja smo za to da se 1. veljače otvore svi lokali i unutra i na terasama”, zaključio je Letica.

Potpredsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Zdravko Karna za Index je pak rekao da ugostitelji još više strepe zbog mogućnosti da im se ne produže mjere pomoći nakon djelomičnog otvaranja.

Četiri hitna zahtjeva ugostitelja

Karna je je razgovoru za Index iznio četiri hitna zahtjeva ugostitelja. To su:

1. Nastavak mjera potpore za očuvanje radnih mjesta i pokrivanja fiksnih troškova dok god ima bilo kakvih ograničenja u obavljanju naše djelatnosti.

2. Izjednačavanje caffe barova i objekata jednostavnih usluga s restoranima tako da svi imaju istu mogućnost rada u varijanti dostave ili “to go” varijanti ili da u isto vrijeme budu otvoreni.

3. Obeštećenje u iznosu od 3 posto od prometa iz 2019. godine u vidu pomoći za saniranje gubitaka te ponovno pokretanje ugostiteljskih objekata.

4. Ubrzati isplatu potpora za očuvanje radnih mjesta i da se iz uvjeta za pokrivanje naknade fiksnih troškova makne uvjet da je račun prethodno plaćen jer to ugostitelji, nakon svih ovih mjeseci što su zatvoreni, više nisu u mogućnosti plaćati

Navodi kako zahtjevom za izjednačavanje caffe barova i objekata jednostavnih usluga s restoranima žele otkloniti čistu nepravdu koja je nanesena brojnim ugostiteljima.

“Nije u redu da kafići ne smiju prodavati kavu za van, a restorani mogu”

Nije, smatra, u redu da restoran može gostima nuditi kavu za van, dok istovremeno kafići to ne smiju.

Cijeli članak pročitajte na https://www.index.hr/vijesti/clanak/ugostitelji-hitno-trazimo-promjene-gotovi-smo/2248699.aspx

BUJŠTINA: Psihosocijalnu pomoć stradalima od potresa pružaju Pružam ti ruku i Crveni križ

Istarskom stožeru odbijenica: Ne može samostalno odlučivati o popuštanju mjera