in

UGOSTITELJI U ŠOKU zbog mjera pomoći koje je predstavio ministar Marić

Zdravko Marić/ Foto: Vlada/Twitter

Ništa od smanjenja PDV-a

Ministar financija Zdravko Marić izvijestio je nakon sastanka s poslodavačkim i poduzetničkim udrugama o tri mjere pomoći “zatvorenim” poduzetnicima, a to su mjere za očuvanje radnih mjesta, tzv. covid krediti i podmirenje fiksnih troškova.

Vlada će, kako je rekao, nastaviti s isplatom pomoći od 4.000 kuna po radniku radi očuvanja radnih mjesta, za što je do kraja godine osigurano 470 milijuna kuna. Nastavlja se i izdavanje “covid kredita” za likvidnost u ukupnoj svoti od 1,3 milijarde kuna i to ne samo za “zatvorene” djelatnosti, ali one su prioritet. Treća mjera koju je najavio je pokrivanje dijela ili u potpunosti, fiksnih troškova poduzetnika, kao što su zakup, najam, komunalije, RTV pretplata, spomenička renta, ZAMP i slično.

Pritom će se, kako je rekao, gledati pad prometa u prosincu u odnosu na prošlu godinu: za mjeru će se “kvalificirati” oni s padom prometa od najmanje 60 posto, a administraciju će voditi Porezna uprava, na temelju faktura za fiksne troškove, objavio je Privredni.hr.

– Što se tiče snižene stope PDV-a ta tema je i danas spomenuta i raspravljena, ali kao što smo rekli u petak, fokus ovih mjera vidite i sami koji je. Ne govorimo samo o ugostiteljstvu u smislu onih koji su pogođeni ovim mjerama. Kako će se dalje razvijati epidemiološka slika moramo biti spremni odgovoriti na izazove koji su stavljeni pred nas. Fokusiramo se na mjere, što se tiče ukupne porezne politike stvar je više nego izrečena u smislu Vlade. Cijelo vrijeme radimo porezno rasterećenje s boljim efektima na samo gospodarstvo, od rasterećenja izravnih i neizravnih poreza – kazao je Marić odgovarajući na pitanje je li se pričalo o smanjenju PDV-a. 

Jakominić: “Potresni smo”

Hrvoje Bujas iz Glasa poduzetnika nezadovoljan napustio je zgradu i nije davao izjave medijima.

Vedran Jakominić, predsjednik Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre, nakon sastanka je iskreno rekao:

– U ime udruge koju zastupam mogu reći da smo više potreseni nego zadovoljni s razgovorom. Epidemiološka situacija možda nije jasna, ekonomska je jasna. Na dnu EU smo 30 godina, bojim se da ćemo tamo ostati. Mjere koje su donesene jesu minimum minimuma da se ugasi požar, ali se bojim da su rezultat PR-a, a ne ekonomske aktivnosti. Mjere idu isključivo za radna mjesta koja su ugrožena zatvaranjem, a ne za ona koja su ugrožena nedostatkom ekonomske aktivnosti. Kao ugostitelj i poduzetnik mogu reći da se bojim – kazao je.

– Spontano okupljanje ispred ministarstva financija govori puno o našim razmišljanjima i atmosferi, bez neke budućnosti i vjere u bolje sutra ne znamo ima li smisla posuditi covid kredite. Sljedeća godina neće biti bolja od ove. Zadužiti se da bi se i dalje zakopavali je nešto što se od nas ne bi smjelo očekivati. Čuli smo lijepu priču o solidarnosti. Vidio sam karikaturu koja pokazuje ljude na brodu sa sigurnim plaćama uzvikuju solidarnost nama koji se utapamo. Mislim da je takva priča o solidarnosti nekorektna.

Struke koje su sad zatvorene su dobile pomoć, ali ostale struke danas nisu puno, osim toga što će se potpore za radna gledati iz mjeseca u mjesec. Smatram da je to minimum minimuma i ono što je nužno da se umiri PR – kazao je Jakominić.

Cijeli članak pročitajte na https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/nema-zadovoljnih-maric-otkrio-mjere-bujas-napustio-zgradu-ugostitelji-potreseni-smo-15034077

Rezultati 2. kola u Sv. Petru u Šumi 16. sezone Istarske zimske lige u trčanju

Uvedene nove mjere na granicama