in

Većina trgovina i dalje daje besplatne plastične vrećice, a kazne za to sežu do 800.000 kuna

Foto: Tanja Kocijančić

Od 1. siječnja 2019. svi su trgovci obvezni naplaćivati lagane plastične vrećice, odnosno one koje se uobičajeno mogu naći u trgovinama, objavio je portal Novac.jutarnji.hr.

Izmjenom Pravilnika o ambalaži i otpadnoj ambalaži svim je prodavateljima, kako je u njemu navedeno, postalo zabranjeno besplatno dijeliti lagane plastične vrećice. Da pojasnimo, kada kažemo svi prodavatelji, u njih su uključene i trgovine odjećom i obućom, ljekarne, pekarnice, mesnice, ali i tržnice. Stoga bi već nekoliko tjedana trebali plaćati vrećice u kojima vam prodavačica u kvartovskoj pekarnici daje kruh ili one u kojima na placu dobivate peršin.

– Dok se neke trgovine vrlo ozbiljno i precizno pridržavaju zakonske odredbe, neke ih u potpunosti zanemaruju – u utorak su priopćili iz udruge Prijatelji životinja te pozvali građane na prijavu onih koji se odredbi ne pridržavaju.

A za njih kazne nisu niske. Naime, kako su rekli u Ministarstvu za zaštitu okoliša i energetike, nepoštivanje odredbe naplaćuje se između 25.000 i 800.000 kuna.

– Provedbu mjera vezanih uz smanjenje potrošnje plastičnih vrećica u Hrvatskoj obavlja inspekcija zaštite okoliša, a novčane kazne za kršenje odredbi kreću se od 100.000 do 800.000 kuna za pravne osobe, od 30.000 do 70.000 kuna za odgovorne osobe u pravnoj osobi te između 25.000 i 70.000 kuna za obrtnike – pojasnili su u Ministarstvu koje je i donijelo ovaj Pravilnik koji trgovcima nije ostavio prostora za prilagodbu na nove mjere.

Stoga bi, naglasili su, svi već trebali naplaćivati vrećice “bez obzira radi li se o novonabavljenim vrećicama ili onima s postojećih zaliha”.

– Nije predviđeno niti je propisano prijelazno razdoblje kao ni izuzeće od spomenute obveze za plastične vrećice koje do navedenog datuma prodavatelj nije potrošio te ih i nadalje ima na svojim zalihama – kazali su u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike.

Ustaljena praksa

I dok manji trgovci nemaju pojma o čemu je zapravo riječ, veliki su trgovački lanci počeli provoditi mjere za smanjenje potrošnje plastičnih vrećica. Zapravo, tamo je njihova naplata već ustaljena praksa. No, izmjenom Pravilnika trgovci su, osim zabrane besplatnog davanja laganih plastičnih vrećica, prisiljeni i pored onih vrlo laganih, koje u supermarketima obično nalazimo u rolama pored odjela za voće i povrće, staviti oznaku “Vrećice koristite štedljivo” s ciljem edukacije potrošača. Toga se, kako su nas obavijestili, trgovački lanci i pridržavaju.

– Lagane plastične vrećice na Sparovim blagajnama nisu besplatne. S druge strane, one vrlo lagane na odjelu voća i povrća ne naplaćujemo, no jasno smo istaknuli preporuku o manjem korištenju istih kako bismo kupce potaknuli na štedljivu upotrebu – kazali su iz Spara.

Više pročitajte u članku na portalu Novac.jutarnji.hr.

Policija večeras pojačao nadzire vozače u Bujama

Opet vibrira tlo na Sjevernom Jadranu: Jučer slab potres na Krku