in

Hrvatska najgora u EU po 7-dnevnoj incidenciji

Foto HZJZ

Jučer smo imali 2.106 novih slučajeva zaraze, 9.831 osoba je testirana, a umrlo je 42 ljudi. U proteklih tjedan dana incidencija u Hrvatskoj iznosi 3.736 na milijun ljudi, što je, prema podacima Worldometersa, najgore stanje u cijeloj Europi. To je, navodi Index, tjedni rast od 19 posto.

Izvor: Worldometers

Hrvatsku s incidencijom većom od 3.000 na milijun ljudi prate Francuska (3.502) i Nizozemska (3.123).

Ovaj podatak ne čudi previše kada se u obzir uzme činjenica da su u posljednje vrijeme četiri hrvatske županije među najgorima po incidenciji korone od svih europskih regija. Primorsko-goranska je i dalje najgora europska regija, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), Varaždinska županija je šesta najgora, Međimurska sedma, a Šibensko-kninska sada zauzima 12. mjesto budući da se tamo, očigledno, situacija popravlja, navodi N1.

Prema podacima WHO-a, ta županija bilježi pad incidencije od 13 posto na tjednoj razini. Međutim, stanje je zabrinjavajuće u Međimurskoj gdje se bilježi tjedni rast od 45 posto te u Varaždinskoj gdje je rast 13 posto. Nekoliko dana nakon uvođenja lockdowna, Primorsko-goranska bilježi pad incidencije od tri posto na tjednoj razini, prenosi Index.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 310.306 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih su 6.643 preminule, a ukupno su se oporavile 289.664 osobe, od čega 1877 u posljednja 24 sata. Ni danas neće biti presice Nacionalnog stožera, održat će se tek u petak. 

POREČ: Peto mjesto na Prvenstvu Hrvatske za Karate klub Finida

Istarski stožer – U srijedu 18 novozaraženih, nažalost još dvije osobe preminule