in

HT upozorava na opasnu aplikaciju koja blokira mobitel i ukrade novac

Foto Pixabay

Hrvatski telekom na Facebooku je objavio status u kojem upozoravaju na opasnu prevaru koja se širi mobitelima. “Na području Europe zabilježen je softverski virus koji se širi SMS porukama i koji može dovesti do neželjena troška ako ga preuzmete na svoj mobilni uređaj”, piše HT.

Onda su naveli primjer, piše Index.

“Jedan od takvih primjera je SMS poruka kojom vas obavijeste da ste dobili paket i upućuje vas se na web stranicu na kojoj trebate preuzeti aplikaciju za praćenje pošiljke. Preuzimanjem aplikacije zapravo se instalira virus na mobilni uređaj, nakon čega vam uređaj postaje neupotrebljiv, a virus šalje iste takve SMS poruke svim kontaktima iz vašeg imenika”, piše HT.

“Postoje i drugačije vrste sadržaja SMS poruka, no zajedničko im je da sve sadržavaju maliciozne linkove koji mogu prouzročiti štetu. Zato budite oprezni i ne otvarajte sumnjive linkove koji dođu SMS-om od nepoznatog pošiljatelja. Takve poruke odmah izbrišite i nikako ne instalirajte aplikacije koje vam se kroz te poruke nude. Opreza nikad dosta”, stoji u obavijesti.

HZJZ objavio detaljne informacije o cjepivu AstraZeneca

Gradonačelnik Umaga u bolnici zbog korone