in

HZJZ objavio izvješće o zloporabi droga: Najmlađi ovisnik ima 13 godina, od 7 najkritičnijih županija čak 6 na obali

Sve otkako se heroin počinje pojavljivati na našim prostorima 1978. Hrvatski zavod za javno zdravstvo osnovao je nacionalni Registar osoba liječenih zbog zlouporabe psihoaktivnih droga iz kojeg se mogu iščitati statistički podaci korisni za analizu, a sad je objavljen onaj za 2020. godinu, prenosi Pliva zdravlje.

Kao i prijašnjih godina i ove su većinom ovisnici muškog spola i to u nemalom odnosu od gotovo pet muškaraca prema jednoj ženi. Zbog uspjeha u prevenciji na razini Europe današnja populacija ovisnika uglavnom stari i prosječna dob liječenih osoba pokazuje trend rasta. Najstariji liječeni ovisnik ove godine imao je 78, ali najmlađi tek 13 godina.

Što se tiče rasporeda prema županijama Dalmacija, kao ni cijelo priobalje se tradicionalno nemaju čime ponositi. Od sedam prvih županija prema upotrebi droge, osim grada Zagreba sve se nalaze uz more.

Najveći broj liječenih ovisnika ima Zadarska županija s 496,2 osobe na 100 tisuća stanovnika, prati je Istarska županija (430,7), zatim Šibensko-kninska (405,4), Primorsko-goranska (315,9), Splitsko-dalmatinska (269,6), Grad Zagreb (236,4) i Dubrovačko-neretvanska koja s 189,3 posljednja ima natprosječan broj liječenih ovisnika. Za cijelu Hrvatsku stopa je iznosila 185,2 na 100.000 stanovnika.

Eksperimentiranje sa psihoaktivnim drogama već dugi niz godina započinje uglavnom oko 16. godine. Većina osoba koja se našla na liječenju prvu drogu bilo koje vrste probala je s 15.9 godina, heroin s 20.1, a intravenozno s 21.1 godinom. Njihovi roditelji su za njihove ovisnosti uglavnom saznali dvije do tri godine nakon što su prvi put počeli s uzimanjem psihoaktivnih droga.

Prema evidentiranim podacima pokazalo se da većina liječenih osoba ima završenu srednju školu, uglavnom žive s primarnim obiteljima, a oko 37 posto ih ima svoju djecu.

HZJZ dolazi do podataka tako što ih prikuplja iz bolnica, specijalističko-konzilijarnih službi te službi za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnika pri županijskim zavodima za javno zdravstvo. Osobe koje ondje dolaze na liječenje pri registraciji ispunjavaju upitnik Vijeća Europe i u njemu se otkrivaju socio-demografske i informacije o liječenju, rizičnom ponašanju i sudskim problemima. Od 1981. prikupljeni podaci šalju se Ministarstvu zdravstva Republike Hrvatske, Europskom centru za praćenje droga i ovisnosti o drogama u Lisabon te Uredu za droge i kriminal Ujedinjenih naroda, prenijela je Slobodna Dalmacija.

“Zakuhalo” u UMAGU radi prodaje VRTIĆA na Moeli: Grad optužuje oporbu da širi lažne informacije, a IDS najavio peticiju i presicu

KAZNE DO 15.000 KUNA: Ako putujete izvan Istre ne zaboravite na zimsku opremu