in

HZZO-ov udar na dijabetičare: Ide doplata na skoro sve vrste inzulina

Među oboljelima od dijabetesa oglašena je uzbuna zbog najave o poskupljenju gotovo svih vrsta inzulina. Paniku među dijabetičarima izazvala je analiza HZZO-ova prijedloga s kojim će ići u novi postupak referenciranja cijena lijekova, a koju je objavio portal za oboljele od dijabetesa, nainzulinu.com.

Ondje stoji da će HZZO od farmaceutskih tvrtki tražiti, među ostalim, 25 posto nižu cijenu za Novoapid penfil, 37 posto jeftiniji lijek Lantus penfil i čak 40 postotno snižavanje cijene za lijek Tresiba, koji bi prema toj računici pacijenti umjesto 153 kune, koliko doplaćuju sada, doplaćivali čak 351,61 kunu za dijabetes tipa 1, dok bi istoimeni lijek za dijabetes tipa 2 doplaćivali 428,70 kuna jer se za njega traži više nego prepolovljena cijena. Također se predviđaju poskupljenja niza drugih lijekova za sve vrste dijabetesa, a po toj bi računici bez doplate ostali jedino lijekovi Apidra i Abasaglar. U Hvatskoj je oko 300 tisuća dijabetičara (a po nekima ih je i 450 tisuća jer bolest je to koja ne boli pa mnogi i ne znaju da od nje boluju) i vijest se  poput požara proširila društvenim mrežama. Oglasila se i Jelena Znaor, hula hooperica i bivša finalistica “Supertalenta”, kojoj je dijabetes tipa 1 dijagnosticiran prije 10 godina.

– Razljutila me odluka jer mislim da je to zadnje što se može napraviti. Mi koji se borimo s dijabetesom ne možemo preživjeti bez inzulina. Imam sreću da mogu kupiti sebi taj inzulin, ali koliko ima ljudi koji to sebi ne mogu priuštiti – ljutito je prokomentirala Jelena Znaor, koja inzulin koji trenutačno uzima plaća više od 150 kuna, a prema ovakvom bi izračunu on stajao čak 350 kuna.

Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/vijesti/ide-doplata-za-gotovo-sve-vrste-inzulina-mnogima-ce-biti-preskup-1286467 – www.vecernji.hr

Više od tisuću zaposlenika Valamar Riviere proslavilo još jednu uspješnu godinu

Više od tisuću zaposlenika Valamar Riviere proslavilo još jednu uspješnu godinu

Obnavlja se javna rasvjeta u Fuškulinu, Varvarima i Velom Maju

Obnavlja se javna rasvjeta u Fuškulinu, Varvarima i Velom Maju