in

ISPOVIJEST HRVATSKOG ‘ŠAPTAČA PTICAMA’ Moja orlica Maksima tjera galebove koji gnjave goste luksuznih hotela, a sovu Veroniku ne bih ni za kuću dao…

Goran Šebelić / CROPIX

Istarski hoteli već niz godina muku muče s galebovima. Te morske ptice, koje, nažalost, vrlo često prenose bolesti jer se hrane na odlagalištima otpada, oblijeću bazene luksuznih hotela. I vrlo rado vole se u njima i usidriti, jesti sa stolova gostiju, jednostavno zagospodariti tim prostorima. Velik je to problem s kojim su se hotelijeri susretali, a rješenje su pronašli u pticama grabežljivcima. Odnosno, u “šaptaču pticama” Hariju Heraku iz Poreča.

​Ovaj je nadaleko poznati sokolar i kinolog, kojeg neki nazivaju i legendom hrvatske kinologije, jer je 27 puta bio europski i svjetski šampion u radu s lovačkim psima te je svoj život posvetio psima i drugim životinjama i time se bavi više od 40 godina, jednostavno riješio njihov problem. Samo se sa svojim orlom pojavi na takvim mjestima i, odjednom, galeba više nema. Najprirodniji mogući način da galebovi jednostavno zauzmu neke druge pozicije i tamo provedu dan, u strahu od ove moćne ptice grabežljivice koja oduvijek plijeni pozornost.

A Harija, kojega je vrlo teško uhvatiti za glavu i rep jer je po nekoliko mjeseci zimi u inozemstvu na raznim lovačkim i kinološkim natjecanjima diljem Europe, uspjeli smo konačno sresti u Poreču nedaleko od luksuznog hotela Parentium, gdje također radi kada počne turistička sezona. Kako ćemo ga prepoznati, pitali smo se. Ali to uistinu nije bio problem.

Markantni sokolar upečatljiva izgleda sjedio je za stolom i pio kavu. I to u društvu jednog od svojih najdražih prijatelja – orlom stellerom. Kakva ptica! Odmah nas Hari upoznaje s njom. Zove se Maksima, ima dvije godine, teška je 7,5 kilograma, a može doživjeti čak 40 godina života. Potječe s daleke Kamčatke, a raspon krila joj je i do dva i pol metra. Nije ni čudo da privlači pozornost brojnih šetača koji staju i slikaju je. Ptica strpljivo gleda, a Hari upozorava: – Samo joj nemojte prilaziti s leđa – kaže i dalje objašnjava što je bitno kako bi se razumjele i istrenirale takve ptice da bi bile u službi ljudi.

Orlovima protiv dronova

– Da bi radio s njima, ali i s drugim životinjama, moraš biti miran i staložen u glavi, nikako ih ne kažnjavati jer one to ne shvaćaju. Naravno, sve počinje od hrane, ali trebate imati jako puno osjećaja. Morate uložiti u njih jako puno rada, pogoditi genetiku. Puno je tu detalja. Morate imati prijateljski pristup. Istodobno učite, educirate i sebe. Osnovnim stvarima obučim pticu za nekoliko mjeseci, a sve drugo ptica poslije uči čitav život – ističe ovaj sokolar koji radi s orlom, sokolom, jastrebom i sovom ušarom.

Goran Šebelić / CROPIX

Hari ističe da je sova ušara posebno zahtjevna jer je bez emocija.

– Morate duboko ući u njenu psihologiju da biste je razumjeli. Danas, da mi za nju date kuću, ne bih vam je dao – opisuje svoju dvogodišnju Veroniku, jedinstveni primjerak takve ptice u Hrvatskoj, koja mu služi za lov na zečeve.

Pročitajte cijeli članak na www.jutarnji.hr

Poreč: sutra eko-akcija čišćenja podmorja

Počela gradnja kanalizacije u Velenikima