in

ISTARSKI POLICIJSKI PAS DUKS: Tjedno ima pet-šest akcija, mora polagati ispite za produženje licence, ali ima pravo i na godišnji odmor

Duks u akciji/Jutarnji.hr

Pulski policijski inspektor Duks stvarno je bio radišan u zadnjih mjesec i pol dana, kada je imao tri velike akcije pronalaska droge. Najprije je na pulskom autobusnom kolodvoru u ruksaku jednog Makedonca našao kilogram heroina, u Poreču u autu, u zvučniku, našao je 1,4 kilograma marihuane, a prošli tjedan nam je otkazao susret jer je bio u Rovinju u pretresu kuće. I tamo je ni više ni manje nego u podrumu pronašao pola kilograma marihuane.

Inspektor Duks je dvogodišnji njemački kratkodlaki ptičar, “zaposlenik” istarske policije koji radi sa svojim partnerom i vodičem Ivicom Šestom, detektivom i vodičem Službe organiziranog kriminaliteta u PU Istarskoj iz Pazina. I to lani od travnja. Tada su obojica išli na zajedničku obuku u Centru za obuku vodiča i dresuru službenih pasa na Policijskoj akademiji u Zagrebu koja je trajala sedam mjeseci. Onda je Duks položio ispit i počeo raditi. I prvih nekoliko mjeseci uistinu je bio uspješan, a sada je nezamjenjivi dio tima istarske policije kada je u pitanju pretraga vezana uz droge.

Zajedno cijeli dan

– Nikad dosad nisam radio sa psom kao partnerom, a Duks je dobar partner. Zajedno smo cijeli dan i jako smo se zbližili. Živi kod mene. Nerazdvojni smo otkad smo počeli skupa s obukom i sada nema više rastajanja. Prije sam se morao dogovarati s kolegama, a sada u timu nema velikog dogovora. Ja i on znamo što moramo raditi, i on odradi što se od njega traži. Zna da će dobiti nagradu i obojica smo zadovoljni rezultatom na kraju dana – priznaje nam Šest koji je prije radio u pazinskoj policijskoj postaji. On se za ovu vrstu policijskog posla odlučio jer jako voli pse, a u svom dvorištu ima još četvero njemačkih kratkodlakih ptičara. Oni su međutim predviđeni za lov.

– Pse imam otkad znam za sebe, a njemačke ptičare već 15-ak godina. To je pasmina koja je idealna za lov, imaju dobar nos i nagon za plijen. Međutim, ja sam više ljubitelj pasa nego samog lova. Volim raditi s njima – kaže nam ovaj policajac.

Trening poslušnosti

Dodaje da je ova pasmina jako zanimljiva jer su rođeni vođe i s njima treba raditi kako bi slušali čovjeka. Duks se stoga svaki dan posebno trenira i uči kontroli i poslušnosti. Ali sve se radi kroz igru i nagrađivanje. Nema kazni. Sa Šestovim se psima, koje ovaj ima za lov, ne druži previše kako ne bi popustila kontrola i poslušnost.

– On je još jako mlad i razigran. Još je, mogli bismo reći, u pubertetu. Voli iskušavati stvari, a s iskustvom će se smiriti i više koncentrirati. Sve što radi mu je zabava jer zna da će na kraju svakog zadatka biti nagrađen. S vremenom se sam naučio ispravljati, a uz iskustvo uči i gdje što treba tražiti. Zapamtio je pozicije gdje treba tražiti drogu i sa svakom akcijom je iskusniji i pametniji. Zato će on s godinama biti sve bolji inspektor – otkriva nam ovaj policajac i veliki ljubitelj pasa. Obojica su kolegama iz pulske policije na raspolaganju 24 sata na dan, a dolaze na teren po prijavi i kreću u zajedničku akciju. Tjedno imaju i po pet-šest akcija. Nekad pronađu veće, nekad manje količine droga. A i kada ne rade, zajedno vježbaju da budu još bolji.

– Kada je Duks na godišnjem odmoru, tada sam i ja – kaže nam Ivica Šest. Naime, policijski psi koji su dresirani za ovaj posao isključivo su uz vodiča koji im je dodijeljen. U slučaju kada Ivica više ne bi radio, ovaj bi njemački ptičar morao ponovno na obuku gdje bi mu bio dodijeljen drugi partner kojega bi morao prihvatiti.

A njihova je zajednička priča počela nakon što su obojica prošli prijemnu obuku na Akademiji u Zagrebu. Duks je došao iz zagrebačke uzgajivačnice Renmar na temelju natječaja MUP-a, i već je bio pripreman za ovaj posao, dok se Ivica prijavio za vodiča. Obojica su prošli sva potrebna testiranja i počeli su se zbližavati jer bez njihove uske suradnje nema dobrog policijskog posla.

Više pročitajte na portalu Jutarnji.hr.

KAKO JE SPAŠEN ISTARSKI BOŠKARIN: Od 93 do 2.100 grla u 15 godina

Za potpore porečkim poduzetnicima osigurano 100.000 kuna – prijave u tijeku