in

Istra i Slavonija ‘zelene‘, srednje škole otvaraju se za đake sljedeći tjedan

Foto Pixabay

Ako se ovakvi trendovi nastave, vrlo je izgledno da od sredine veljače budemo bliži relativno normalnom životu

Samo šest posto testiranih jučer je bilo pozitivno na koronavirus, a broj osoba na bolničkom liječenju je u padu tako da je trenutačno hospitalizirano 1.258 pacijenata, od kojih je 91 na respiratoru. Aktivnih slučajeva je 2.536, stoga se može govoriti o povoljnoj epidemiološkoj situaciji, kakvu nismo imali od rujna.

Ako se ovakvi trendovi nastave, vrlo je izgledno da od sredine veljače budemo bliži relativno normalnom životu. Jutarnji list doznaje iz Vlade da još uvijek nisu razgovarali o daljnjim popuštanjima, jer su tek nove mjere stupile na snagu, ali to će se dogoditi za tjedan dana.

– Moramo odrediti smjer i vidjeti što se sve može ostvariti, a da ne narušimo epidemiološku situaciju – kazali su Jutarnjem iz Vlade.

Naime, gotovo je sigurno da će se izaći u susret ugostiteljima, kave za van gotovo su sigurne, a ozbiljno se razmatra i otvaranje terasa. Naravno, ograđuju se da će se to dogoditi samo ako se nastavi ovakav epidemiološki trend. Smatraju kako su dosad donosili dobre odluke koje su rezultirale poboljšanjem situacije, a da pritom nisu išli u strogi lockdown kako su to radile druge europske zemlje.

Brojevi su važni

Iako je najavljeno da će se novi paket mjera održavati do 15. veljače, sve je izglednije da će od ponedjeljka učenici srednjih škola sjesti u klupe, prvi put nakon završetka prvog polugodišta. Doznajemo kako je ministar Radovan Fuchs za tu opciju, a odluka bi se trebala donijeti u sljedećih nekoliko dana.

Premijer Andrej Plenković također je oprezno najavio moguća popuštanja rekavši da neće držati mjere dulje nego što treba.

– U zadnjih 12 mjeseci čak devet milijardi kuna smo dali za plaće u privatnom sektoru, ne govorim o tome što je oprošteno i o drugim mjerama, a da pritom nismo ugrozili rejting. Sve funkcionira i nastojimo izbalansirati ono što bi svatko odgovoran učinio. Brzo se može promijeniti situacija, moramo biti oprezni. Ako bude za dva tjedna ovako malo zaraženih, možemo razgovarati o popuštanju mjera – kaže Plenković.

Ipak, ogradio se i spomenuo nove sojeve koji prijete, ali i da većina zemalja ima bitno strože mjere.

– To se zaboravlja. Naša je Vlada uvijek žalosna ako moramo poduzimati restriktivne mjere. No, neke mjere moramo poduzeti. Kad se ocijeni da su okolnosti takve da možemo u popuštanje, odlučit ćemo – zaključio je Plenković.

Bunt građana

Odlučivanje o mjerama, kako saznajemo, zasad ostaje na nacionalnoj razini i neće se spuštati na županijske stožere. A situacija u Hrvatskoj je različita. Najbolja je u Istri u kojoj je udio zaraženih čak deset puta manji od udjela u potresom pogođenoj Sisačko-moslavačkoj županiji.

Cijeli članak pročitajte na https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/istra-i-slavonija-zelene-srednje-skole-otvaraju-se-za-dake-sljedeci-tjedan-15047607

POREČ: Izgradnja pročistača otpadnih voda pri kraju, uskoro i probni rad

Poslovi u ISTRI: Zapošljavaju u Poreču, Novigradu, Pazinu, Puli, Labinu, Savudriji, Rovinjskom Selu…