in

ITALIJA DANAS OTVARA GRANICE ZA EUROPSKE TURISTE – Pokušava se spasiti sezona

Foto: Pixabay.com

Italija u srijedu otvara granice europskim turistima, mjesec dana nakon što je postupno počela ublažavati restriktivne mjere, te se nada da će spasiti turističku industriju, jedan od ključnih sektora u zemlji pogođenoj pandemijom koronavirusa.

No, hotelijeri i ugostitelji ipak strahuju da turistima ove godine Italija neće biti prvi izbor, budući da je ta zemlja jedna od najpogođenijih pandemijom u Europi, s više od 33.500 umrlih.

Restorani i kafići polako su se počeli otvarati posljednja dva tjedna, ali samo je 40 od 1200 hotela u Rimu počelo primati goste, prenio je u ponedjeljak list Corriere della Sera. U Milanu se otvorilo samo desetak hotela. Njihovi vlasnici kažu da je preskupo otvarati ih ako će ostati prazni.

Od danas vlada dopušta i slobodno putovanje među talijanskim regijama, ali ostaje zabrana velikih okupljanja i obveza nošenja maski u zatvorenim prostorima i javnom prijevozu.

Italija je početkom ožujka nametnula potpuno zatvaranje zemlje ali sada će se suočiti s najvećom recesijom od Drugog svjetskog rata – zbog čega joj je ključno da se ovog ljeta vrate turisti.

Oni koji od srijede ulaze u Italiju neće morati u dvotjednu izolaciju.

Međunarodni letovi obnavljaju se u srijedu u samo tri grada – Milanu, Rimu i Napulju, a vlada se boji da će oni koji u zemlju redovito dolaze automobilom, vlakom ili trajektom odabrati druge destinacije.

Talijanska turistička agencija objavila je da  oko 40 posto Talijana obično odlazi na odmor u inozemstvo, ali ove bi godine mogli odlučiti provesti ga kod kuće, što bi pomoglo lokalnom turizmu.

Švicarska je upozorila građane koji će otputovati u Italiju da će se po povratku suočiti s epidemiološkim mjerama. Ta zemlja otvara 15. lipnja granice s Njemačkom, Francuskom i Austrijom, ali ne i s Italijom.

Istog datuma, Austrija će otvoriti granice s Njemačkom, Švicarskom, Češkom, Slovačkom i Mađarskom, ali ni ona neće s Italijom.

Po pisanju slovenskih medija koji navode talijansku Ansu, Austrija će vjerojatno odlučiti da će polovicom mjeseca otvoriti i granicu sa Slovenijom.

Izvor Jutarnji.hr

PAPAGO PARK POREČ: U Červar Portu otvara se prvi park za ptice u Hrvatskoj

Bez vode 4. lipnja dio TARA