in

Italija zabilježila novih 1.210 zaraza, najviše u tri mjeseca – I oni imaju svoje žarište virusa

Ilustracija

Italija je u nedjelju s 1.210 novih slučajeva koronavirusa zabilježila najveći porast dnevnih zaraza u više od tri mjeseca, piše Slobodna Dalmacija. 

Ukupan broj zaraženih je 259.345, a sa sedam novih smrtnih slučajeva, ukupan broj mrtvih popeo se na 35.437. 

Italija je prva zapadnoeuropska zemlja pogođena u pandemiji i nakon teške zdravstvene situacije u ožujku i travnju, tjednima je imala bolje podatke nego druge europske zemlje. 

Sredinom srpnja dnevni broj zaraza pao je na 114, ali je nakon toga ponovno došlo do porasta slučajeva usred napisa o slabom poštivanju pravila socijalne distance i nošenja maski u popularnim odmorištima. 

Novim porastom zaraza raste zabrinutost zbog rizika od novih mjera zatvaranja i potencijalnih problema s planiranim otvorenjem škola u rujnu, objavila je Slobodna Dalmacija. 

“Ja sam optimističan, iako oprezan. Naš nacionalni zdravstveni sustav je puno snažniji”, rekao je ministar zdravstva Roberto Speranza u intervjuu za list La Stampa.

“Nije usporedivo sa situacijom u veljači i ožujku kada je krivulja zaraze bila izvan kontrole i nismo imali sustav spreman za praćenje i izoliranje slučajeva”, rekao je Speranza. 

Regije Lazio i Lombardija u nedjelju su zabilježile najviše novih slučajeva. 

Oko 60 posto novih zaraza su tzv. uvezeni slučajevi, a odnose se na povratnike s odmora iz inozemstva ili drugih dijelova Italije. 
Mnogi su povezani sa Sardinijom, najnovijim žarištem koronavirusa, piše Slobodna Dalmacija. 

TAR/POREČ: Moje putovanje Istrom – Knjiga Snježane Vidović o slikovitom i duhovnom putovanju plodnom zemljom

POREČ: Umjetnička škola upisuje u 1. razred osnovnog glazbenog obrazovanja