in

Iz Engleske zeleno, iz Slovenije žuto! Možda je vrijeme za Hrvatsko crveno!

Izvor: Istragram.hr

Iz Velike Britanije stigla je potvrda da je Hrvatska sigurna za putovanje. To znači da Britanci po povratku ne moraju u samoizolaciju. Iz Londona je u Pulu jučer stiglo prvih 130 putnika. Dolazit će dva puta tjedno. Britanci vole Istru. Hrvatska je dobila zeleno svijetlo iz Ujedinjenog Kraljevstva!

Iz Slovenije stiže potvrda da Hrvatska više nije sigurna i objavljuju nam žuto svjetlo! Od ponoći i prve minute američkog Dana Nezavisnosti, 4. srpnja, u Sloveniju se odlazi i kroz nju prolazi u pooštrenom režimu! 

Možda je vrijeme za Hrvatsko “crveno svjetlo”!

Crveno svjetlo onome tko diže žicu tamo gdje je nikada nije bilo, diže ograde od dva metra gdje nikada nisu bile, tko jednostrano prekraja granicu na moru i tko sada panično i nesnalažljivo, a možda i promišljeno, za tranzit kroz Sloveniju bez zaustavljanja traži od Istrijana i Primoraca koji idu u Trst ili Udine testiranje na Covid-19 ne stariji od nekoliko sati za prolaznu vožnju od 20 minuta!

Halo susjedi! 

Stvarno nas tjerate da svoju inteligenciju i znanje potrošimo na razvoj mreže trajekata, otvorimo luku Umag ili Savudriju i s našim prijateljskim susjedima, Talijanima s kojima imamo, da vas podsjetimo, “stick” morsku granicu, pokrenemo prometnu, poslovnu, gospodarsku suradnju i veliki sezonski pa i izvansezonski most trajektnog prometa iz Trsta, Muggie ili Monfalconea. Grcima se isplatilo iz Trsta do Krete s Anek Lineom kada su zaobilazili balkanske ceste, a ovo bi bilo puno, puno kraće.

Talijanski turist koji dolazi u Istru bi iz, na primjer alpskog Brunica booking on line rezervacijom znao da ga čeka mjesto u 16.30 na trajektu u talijanskoj luci Trst ili Muggia. Ugodno bi Tršćanskim zaljevom uživao u povjetarcu na trajektu do Umaga ili Savudrije. 

I vinjeta mu više ne treba. Ona koja traje taman toliko da moraš kupiti još jednu kad se vraćaš. Vrlo pošteno od postavljenog sustava. Za vikend preduga, i gle – za osam dana godišnjeg “slučajno” prekratka.

Kennedy je Rusima pokazao zube u Berlinu kada je uzviknuo čuvenu “Ich bin ein Berliner” i napravio 24 satni zračni most, 7 dana u tjednu, 31 dan u mjesecu. 

Evo prilike za talijanske i naše luke, našu brodogradnju, naše kapetane i stručne remonte. Napraviti 24 satni trajektni most Italije s Hrvatskom u turističkoj sezoni! Naravno, zamoliti susjede Slovence da pripaze na morski promet za koparsku luku i ne ometaju suradnju dviju prijateljskih zemalja Italije i Hrvatske koje imaju “stick” i unutar svojih morskih granica organiziraju transport, promet i poslovnu suradnju. 

Možda da od noćas, kao u onom američkom SF filmu “Independence Day” kada smo kao zemljani izvanvanzemaljce pokorili, proslavimo s Amerikancima. Oni će nas shvatiti. Živio 4. srpnja, Dan nezavisnosti i ovisnosti o nikome!

Tko će poviknuti: “Ich bin ein Istrianer!”

Robert Marušić

15 MINUTA: Ugledna psihologinja o posjetu djeci u bolnici: “To je trauma za dijete i roditelje”

Nacionalni stožer: U protekla 24 sata 86 novozaraženih i jedna preminula osoba