in

IZBOR ZA NAJBOLJI GRAD: Istarska županija s 8 gradova ima čak 14 “nominacija”

Poreč

Ovogodišnji pobjednici izbora najboljih gradova u organizaciji Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Ipsos bit će proglašeni krajem tekućeg mjeseca. 

Izborom najboljih gradova želi se, između ostaloga, potaknuti međusobno natjecanje gradskih uprava u primjeni najboljih komunalnih i razvojnih rješenja

IZBOR ZA NAJBOLJI GRAD: Istarska županija s 8 gradova ima čak 14 "nominacija"
Poreč je u svojoj kategoriji bio najbolji prošle godine

Ideja organizatora je analizom, ocjenjivanjem, nominacijama i konačnim proglašenjem najboljih gradova izložiti najširoj javnosti najbolja rješenja naših gradova u osiguravanju kvalitete života dostojne suvremenih europskih i svjetskih standarda.

Također, cilj je poticanje razvoja gospodarstva, poboljšanje uvjeta obrazovanja i demografskog razvoja te povlačenje novca iz fondova EU, piše Jutarnji.hr.

Izborom najboljih gradova želi se također potaknuti međusobno natjecanje gradskih uprava u primjeni najboljih komunalnih i razvojnih rješenja, a građanima pružiti cjelovit pregled što se sve može ostvariti novcem koji uplaćuju u lokalni i državni proračun. O obimu istraživanja i vrednovanja podataka o gradovima zorno svjedoči podatak da je u, najprestižnijoj, kategoriji najboljih gradova po kvaliteti života u pripadajući izračun uključeno čak 26 kriterija. Oni su, među ostalim, prosječni dohodak po stanovniku, udio izdvajanja za zaštitu okoliša u proračunu, udio izdvajanja za subvencioniranje cijene prijevoza u proračunu i indeks starenje stanovništva.

– Za svaki od pokazatelja izračunat je indeks prema metodologiji koja je detaljno objašnjena u Uredbi o indeksu razvijenosti Vlade RH – ističu autori istraživanja s portala Gradonačelnik.hr. Kako god završi izbor najboljih gradova, već sada je jasno da su najbolji posao u ovom natjecanju napravili Rovinj, Poreč i Krk, ušavši u završnicu izbora u sve tri kategorije, i po kvaliteti života, i po ekonomskim dosezima, i po standardu koji pružaju svojim stanovnicima u obrazovnoj i demografskoj politici.

Još je deset gradova u dva od tri završna izbora po kategorijama, a ako gledamo najzastupljenije županije u završnici ovog izbora, apsolutni lider je Istarska županija s osam gradova i 14 “nominacija” u završnom izboru. Kakav-takav korak s Istarskom drže tek Primorsko-goranska, sa šest gradova i devet kandidatura u završnom izboru, i Zagrebačka županija, iz koje dolaze četiri grada kandidata i šest “nominacija” za najbolji.

Izvor Novac.hr

DJEČJI TJEDAN U POREČU: U MOT-u održana radionica "Moje emocije kroz glazbu"

DJEČJI TJEDAN U POREČU: U MOT-u održana radionica “Moje emocije kroz glazbu”

DOBILI NOVČANU I ZATVORSKU KAZNU: 37-godišnjak po Puli vozio s 3,68 promila, a 23-godišnjak u Rovinju s 1,26 promila

POREČ: Vozio s 2,23 promila po Picalu pa dobio 15 dana zatvora