in

IZLAGAČI BIJESNI ZBOG ‘TERORA’ NA DANIMA MASLINOVA ULJA U VODNJANU ‘Nećete vjerovati za kakve su prekršaje naplaćivali drakonske kazne’

Nakon što su u javnost izašli izlagači na nedavno održanoj manifestaciji Dani mladog maslinovog ulja u Vodnjanu žaleći se na sveobuhvatnu inspekcijsku akciju za vrijeme te masovne gastro manifestacije, oglasilo se i Ministarstvo financija, odnosno Carinska uprava. Naime, izlagači su se požalili da su u dva dana inspektori iz Carinske uprave te porezni inspektori naplatili za sitne prekršaje drakonske kazne, poput manjka u kasi od 50 kuna ili što je na etiketi vina pisalo Made in Croatia, a ne Proizvedeno u Hrvatskoj, objavio je portal Jutarnji.hr.

U Ministarstvu financija kazali su nam da je tijekom 17. studenoga ove godine na manifestaciji Dani mladog maslinovog ulja u Vodnjanu Carinski ured Pula proveo je redovite mjere nadzora fiskalizacije, pri čemu su utvrđena dva slučaja neizdavanja računa.

– Dakle, u konkretnom slučaju se nije radilo o minornim ili formalnim pogreškama obveznika, nego o nesporno utvrđenim slučajevima teških kršenja poreznih propisa s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi, što je uključivalo lažiranje evidentiranja ostvarenog prometa. S obzirom na pojedine tvrdnje iznesene u javnom prostoru u vezi s odnosnim postupanjem, navodimo da se nadzori fiskalizacije redovito i sustavno provode na sajmovima i drugim manifestacijama sukladno donesenim planovima nadzornih aktivnosti, poručili su. Dodali su i kako Carinska uprava nije provodila bilo kakve nadzore u području označavanja proizvoda, s obzirom da na to nije zakonski ovlaštena.

Kako je Jutarnji list objavio, manifestacija u Vodnjanu je skup malih vinara, maslinara, čokolatijera i pršutara koji ondje imaju priliku predstaviti proizvode tisućama posjetitelja. Ove su godine ondje bili i inspektori u civilu, i to cijelu subotu i nedjelju. Ispisane su brojne kazne, a izlagači su ogorčeni.

“Jučer oko 16.30 minuta (subota) jake snage Porezne uprave upale su u šator Festivala mladog maslinova ulja i napravile ‘masakr’. Procjenjuje se da je na teren izašlo devet do deset agenata u civilu. Brzo su se kretali festivalom i pročešljali proizvođače ulja, sira, sapuna i čokolade. Zna se da, na primjer, za krivo otisnutu deklaraciju možeš dobiti kaznu od 80.000 kuna, meni se to desilo”, piše na društvenim mrežama jedna od izlagačica na sajmu Karmen Ladavac Crepaldi.

Kaže da je jedan izlagač kažnjen sa 50.000 kuna jer mu je na etiketi vina pisalo “Made in Croatia”, a ne “Proizvedeno u Hrvatskoj”.

“Jednom su našli 45 kuna viška u kasi jučer. Bože moj, Bože moj, hoće li ga živa oderati?”, poručila je Ladavac Crepaldi.

U subotu je na teren izašla Carinska uprava, i to čak devet inspektora u civilu. Drugi je dan na terenu bila porezna, njih tri-četiri.

Porečki poduzetnik David Šakota donirao 15 tisuća kuna za Hitnu pomoć

Porečki poduzetnik David Šakota donirao 15 tisuća kuna za Hitnu pomoć

Za vikend 3. Dani meda Labinštine ''Ripenda 2018.''

Za vikend 3. Dani meda Labinštine ”Ripenda 2018.”