in

Jandroković: Kažnjavanje počinje u subotu. Sada tulumariti je obijesno ponašanje

Screenshot RTL

Predsjednik sabora Gordan Jandroković je u intervjuu za RTL Danas govorio o kaznama za kršenje mjera u borbi protiv širenja koronavirusa. 

Oporba je protiv izmjena zakona jer smatraju da je vlada trebala proglasiti izvanredno stanje pa da se zakon donese dvotrećinskom većinom.

“Ne slažem se s oporbom, sve je u skladu s Ustavom i zakonom. Smatram da nema potrebe za dvotrećinskom većinom. Nema proširenja nikakvih ograničenja, ne zalazi u prostor da bi morali ići u aktivaciju članka 17. Sve je pokriveno člankom 16. Ako oporba misli drugačije, neka traže od Ustavnog suda da se očituje o ustavnosti”, rekao je Jandroković i dodao da oporba samo želi političkim pritiskom udariti na vladajuće.

Jandroković je otkrio da primjena zakona o kaznama ide od subote.

“Plan je da se glasa u petak, imamo većinu i već će taj dan tekst izaći u Narodnim novinama. Primjena ide od subote. Nije smisao samo u kaznama. One su donesene zbog manjeg dijela ljudi koji se ne drže zakona. Velika većina građana Hrvatske poštuje već sada one mjere koje su nužne kako bi zauzdali epidemiju i te mjere se donose kao dodatno sredstvo da bi se smanjio broj zaraženih i umrlih”, rekao je Jandroković.

Zakonskim prijedlogom propisuje se da provedbu nadzora nad primjenom sigurnosnih mjera za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti provode i policijski službenici, inspektori tijela državne uprave nadležnog za civilnu zaštitu, inspektori Državnog inspektorata te inspektori drugih tijela državne uprave u okviru svoje nadležnosti.

Kazne od 500 do 40.000 kuna

Također, propisuje se novčana kazna za prekršaje za pravne osobe u iznosu od 10.000 kuna do 40.000 kuna u slučaju nepridržavanja mjera propisanih zakonom, odnosno ako ne poštuju zabranu ili ograničenje održavanja javnih događanja i okupljanja te ako ne poštuju zabranu ili ograničenje održavanja privatnih okupljanja. Za prekršaje odgovorne osobe u pravnoj osobi, kao i fizičke osobe obrtnika te fizičke osobe koja obavlja drugu samostalnu djelatnost, propisuje se novčana kazna u iznosu od 5000 do 10.000 kuna.

Za nepravilno nošenje maske kazna je 500 kuna, za kućni party do 10.000. Za prekršaj fizičke osobe propisuje se novčana kazna u iznosu od 500 kuna u slučaju nepridržavanja propisanih mjera, odnosno obveze pravilnog nošenja maske za lice ili medicinske maske. Za vlasnika, odnosno posjednika privatnog posjeda, propisuje se novčana kazna u iznosu od 5000 do 10.000 kuna ako organizira ili dopusti održavanje privatnog okupljanja protivno odredbama zakona.

Također, mijenja se odredba o naplati prekršajne kazne na mjestu počinjenja prekršaja u skladu s odredbama Prekršajnog zakona. Tako kaznu može naplatiti na mjestu počinjenja prekršaja osoba ovlaštena za provedbu nadzora nad provedbom sigurnosnih mjera za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti.

Biste li prijavili susjeda da ima tulum? Jandroković: Biste li vi prijavili nekoga tko krade u dućanu?

Predsjednik sabora rekao je kako liječnici i sestre daju zadnji atom snage, dok s druge strane neki tulumare.

Cijeli članak pročitajte na https://www.index.hr/vijesti/clanak/jandrokovic-kaznjavanje-pocinje-u-subotu-sada-tulumariti-je-obijesno-ponasanje/2235544.aspx

Bez vode 3. prosinca dio Vrsara i Poreča

NOVIGRAD: Otvoren natječaj za stipendije za deficitarna zanimanja i studente slabijeg imovnog stanja