in

Još promjena na granicama. Stožer: Zima je, sad nema popuštanja mjera

Davor Božinović/Twitter

Nacionalni stožer civilne zaštite održao je konferenciju za medije o epidemiji koronavirusa. Podsjetimo, Index je doznao kako je moguće popuštanje mjera već 1. veljače, no uz određene uvjete. Glavni uvjet za to jest da broj novozaraženih nastavi padati, odnosno da nastavi padati udio novih slučajeva u ukupnom broju dnevnih testiranja. 

Prve bi na redu za popuštanje bile teretane, ali i terase kafića i restorana. Kako doznajemo, nema gotovo nikakve šanse da se od 1. veljače otvore i zatvoreni prostori restorana i kafića.

U posljednja 24 sata zabilježeno je 715 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 4653. Među njima je 1855 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 160 pacijenata. Preminule su 33 osobe.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 223.812 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 4550 preminulo. Ukupno se oporavilo 214.609 osoba, a od toga 1239 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 18.048 osoba. Do danas je ukupno testirano 1.107.887 osoba, od toga 5335 u posljednja 24 sata.

Incidencija pala ispod 300

“5335 ljudi je testirano. Prije tjedan dana imali smo 1098 pozitivnih. Ukupni broj u prvih pet dana ovog tjedna je 3819, to je 23 posto manje nego prvih pet dana prošlog tjedna. Incidencija je ispod 300 – 288.8 u zadnjih 14 dana. I dalje je situacija takva da je najmanja incidencija u Dubrovniku, a najveća u Međimurju. Hrvatska je na 7. mjestu u EU po sedmodnevnoj incidenciji”, rekao je Krunoslav Capak. Udio pozitivnih u testiranima je 16.4 posto.

“U sustavu domova za starije je testirano antigenskim testovima 13.157 djelatnika. 389 je bilo pozitivno. Ukupno je testiran 9491 korisnik u socijali, 1192 je bilo pozitivno. 2669 zaposlenika u firmama u Međimurju i Varaždinu je testirano, 85 je bilo pozitivno”, kazao je Capak.

O granicama

“Hrvatski državljani u slučaju neodgodivih razloga u susjednim trećim zemljama mogu boraviti do 12 sati. To su rijetke situacije, kad za osobe zaista nema drugog izbora”, rekao je Davor Božinović.

Dodao je da se odluka o putnicima koji dolaze s područja na posebnoj listi HZJZ-a odnosi na sve, i na njihove državljane i državljane svih država koji dolaze iz tih zemalja. Podsjetimo, radi se o putnicima iz Velike Britanije i Južnoafričke Republike, za koje vrijedi da mogu ući u RH samo s negativnim testom na koronu i koji moraju u karantenu na 14 dana. Karantena se može skratiti na 7 dana u slučaju još jednog negativnog testa.

O popuštanju mjera

“Tek smo donijeli odluku o produžetku mjera, traju do 31. siječnja. I dalje radimo kako smo radili od početka, pratimo situaciju u RH i zemljama oko RH. Sve ćemo javiti nekoliko dana prije nego što ove mjere isteknu. Ovo je zimsko vrijeme i sve što se radi, radi se kako bi postigli ono što se pokazalo kao efikasno, a to je prozračivanje prostora, maske u zatvorenom, distanca. Naše mjere su varijacija kako te osnovne stvari ukalkulirati u nekakvu odluku.

Nije realno najaviti nešto danas i to mi nećemo napraviti”, kazao je Božinović.

Cijeli članak pročitajte na portalu Index.hr.

Natječaj Županije: Više od 2 milijuna kuna za projekte i programe u kulturi

Hitna obavijest: Dva proizvoda povlače se s polica trgovina zbog štetnih tvari