in

KAOTIČNO DANAS U PULI: Radnici Uljanika prvi put u povijesti zavarili ulaz u brodogradilište

Prvi put u povijesti Uljanikovci su zavarili svoje kapije pored upravne zgrade i prema Otoku, pa sada u okrug brodogradilišta mogu samo radnici sa službenim karticama. Svi ostali neće moći ući u Uljanik. Danas oko dva sata popodne krenuli su u tu sindikalnu akciju, očito uz dozvolu same uprave. Ujedno, krenuli su u štrajk, a neće dozvoliti ni ulaz kooperantima koji rade na luksuznom kruzeru Scenic Eclipse koji se gradi u ovom brodogradilištu, ali u režiji brodovlasnika Glena Moronya. Isto tako neće dozvoliti i da se otegli nedovršeni jaružar. Sindikatima Uljanika i radnicima je evidentno prekipjelo, ogorčeni su na Vladu i političare te traže hitnu odluku o svojoj sudbini. Inzistiraju na tome da im se isplate preostale plaće i da se spasi Uljanik i 3. Maj, objavio je danas portal Novac.hr.

– Izdržali smo sedam mjeseci bez plaće i jedino što nas može u ovom trenutku zadovoljiti je da Vlada donese odluku da prihvaća program restrukturiranja i da hitno nama odobri kredit iz kojega će se isplatiti zaostale plaće. U ovom trenutku nikome neće biti dozvoljen ulaz u brodogradilište osim Uljanikovcima što znači da se nikome neće dozvoliti da se radi na jaružaru. Nemoguće je da netko otegli brod, ako se na njemu ne može raditi, kazao je čelni čovjek Jadranskog sindikata Boris Cerovac. U slučaju da se brod pokuša otegliti remorkerom s morske strane, blokirati će odlazak broda.

Đino Šverko iz Sindikata metalaca kazao je da su sindikati upoznali upravu o svojim planovima, te da će zaustaviti rad na kruzeru.

– U Uljaniku sam 40 godina i nikada se ovako nešto nije dogodilo. Od 13 sati smo u štrajku, ali nismo u prosvjedu. Mislili smo izaći na ulice, ali nas nažalost više nema dovoljno. Ljudi su se fizički i psihički oboljeli od čitave ove situacije. Sramota je vlade koliko nas je zavlačila odlukom što će s nama biti. Neka se zamisle ti veliki državnici što nam rade. Nikada nije bilo ovako, kazao je Šverko. Šokiran je veli i izjavama Radimira Čačića koji smatra da Uljanik treba pod hitno u stečaj.

Foto: Jutarnji.hr

-To je katastrofa. Mogao bi bar malo empatije pokazati. Jedan bivši ministar i potpredsjednik Vlade ne može reći da nije involviran u tu priču jer su mu jamstva i novac koji se davao poznati. Ne može reći da sjever Hrvatske hrani primorje. To je uvredljivo za sve ove radnike. U takvom brodu raditi pod svakakvim uvjetima. To on ne može ni zamisliti, zaključio je Šverko. objavio je portal Novac.hr..

VIŽINADA KORAK NAPRIJED PREMA NOVOM VRTIĆU I JASLICAMA – Raspisan natječaj za gradnju i opremanje

ROVINJ: Obnavlja se pročelje gradskog sata