in

Krenula je ludnica zvana BLACK FRIDAY – kako se zaštititi od prevara

Nikadne kupujte preko linka do kojeg ste došli preko reklame s društvenih mreža ili iz e-maila. Utipkajte u tražilicu stranicu koja vam treba i kupujte.

Trgovina za koju baš i ne znate, ali je reklama za nju iskočila na Facebooku i primamila vas ogromnim popustima, akcije koje se čine tako dobre da odmah vadite kreditnu karticu i nagradne igre na kojima ćete osvojiti 10.000 kuna pod jednostavnim uvjetom – jedino što trebate učiniti je da skenirate svoju osobnu iskaznicu.

 Policija, Hrvatska udruga bankara (HUB), Erste i mnogi drugi upravo su period uoči “crnog petka” iskoristili da upozore na sve više prevarenih kupaca prilikom kupnje na internetu.

Prvo i osnovno pravilo kupnje iz naslonjača je biti izrazito skeptičan prema svemu što vidite, tvrdi stručnjak za sigurnost na internetu Lucijan Carić.

– Prije je bilo lakše prepoznati prevaranta jer smo kad-tad morali doći u doticaj s njim, razgovarati uživo, vidjeti njegove izraze lica i geste. Sada su svi kriminalci online, u svijetu gdje ih nikad nećete vidjeti, a vrlo lako dolaze do vas. Teško im je ući u trag, a velika je vjerojatnost da nikada neće odgovarati za počinjenu prevaru. Do potencijalnih žrtava najlakše je doći preko društvenih mreža jer imaju najviše korisnika na jednome mjestu – pojašnjava Carić.

Velika je vjerojatnost da će u danima prije velikih akcija kakva je crni petak na Facebooku, Instagramu, Twitteru i LinkedInu korisnicima iskakati više reklama koje mame ogromnim popustima, daleko višim od onoga što nude provjerene fizičke i online trgovine. I HUB je upozorio da najviše prijevara počinje upravo od društvenih mreža.

– Nikad ne kupujte preko linka na koji ste došli preko reklame s društvenih mreža ili iz e-maila. Utipkajte u tražilicu stranicu koja vam treba i onda kupujte jer je Google puno oprezniji kod prijevara nego Facebook – naglasio je Milan Parat, predsjednik HUB-ova Odbora za sigurnost.

HUB-ovo istraživanje pokazalo je da 27 posto građana kupuje online nakon što primijeti oglas na društvenim mrežama.

– Kada netko plati oglas na najvećoj društvenoj mreži na svijetu, u većini slučajeva nitko ga neće provjeriti, nitko neće moći potvrditi ima li u njemu hakirani ili maliciozni link. Google ipak vodi računa o sigurnosti korisnika i ne daje svu slobodu oglašivačima, pa ipak preporučujem da vjerujete njemu – rekao je Carić.

Više pročitajte na portalu Jutarnji.hr.

Zlatnu kunu za Životno djelo osvojio Franco Palma

Nastavak suradnje između Poreča i Vinkovaca