in

Lažna nagradne igre PBZ-a i Hrvatske pošte: Ni u kojem slučaju ne otvarajte poveznice

Nakon Hrvatske pošte i PBZ upozorava na prevaru.

Privredna banka Zagreb upozorava na lažnu nagradnu igru u kojoj se, još uvijek nepoznati, prevaranti predstavljaju kao dio PBZ grupe.

“Skrećemo pozornost da se pojavila nekolicina slučajeva lažnih e-mail poruka koje na prvi pogled izgledaju kao da ih je poslao PBZ Card. Lažne poruke dolaze od pošiljatelja „PBZ Card [nagradne@pbzcard-premium.hr]“ za subject/predmet/naziv imaju: „Nagradne PBZ : Čestitke!“”, piše PBZ.

“Naglašavamo da takve e-mail poruke nije poslao PBZ Card i da se radi o prijevarnim porukama te vas molimo da ni u kojem slučaju ne otvarate poveznicu sadržanu u takvoj poruci i e-mail obavezno obrišite. Dodatno, napominjemo da klijenti ni u kojem slučaju ne upisuju svoje osobne te ostale osjetljive podatke (podaci o broju kartice, CVV i sl.) u polja za upis na stranicama do kojih su došli putem poveznica iz sumnjivih mailova”, pišu.

Prije toga danas je i Hrvatska pošta upozorila na novu prijevaru na aplikacijama za dopisivanje. Prevaranti putem WhatsAppa i Vibera šire poveznice s anketom i nagradnom igrom te se predstavljaju kao Hrvatska pošta.

Prevaranti se porukama javljaju s poveznicom na kojoj se nalazi lažna anketa i nagradna igra.

“Hrvatska pošta ne upotrebljava WhatsApp, Viber i slične aplikacije za službenu komunikaciju niti je organizator ankete i navedene nagradne igre. Molimo korisnike da takve ili slične poruke sa sumnjivim poveznicama ne otvaraju te da ih ignoriraju. U zadnjih nekoliko mjeseci intenzivirali su se pokušaji prijevara porukama na WhatsAppu i sličnim mobilnim aplikacijama te putem e-pošte”, upozoravaju iz HP-a.

Korisnici pokušaj prijevare mogu izbjeći ako pripaze na nekoliko detalja:

-broj s kojeg je poslana poruka nije broj iz jedne od hrvatskih mobilnih mreža
-internetska domena nije domena Hrvatske pošte (npr. „posta-hr.site“ umjesto www.posta.hr)
-tekst u poruci i na internetskoj stranici na koju vodi poveznica sadrži gramatičke i pravopisne pogreške.

Primjere lažne ankete i nagradne igre možete pogledati na službenoj stranici Hrvatske pošte.

Izvor Index.hr

ljekarna apoteka ilustracija foto pixabay

Donosimo popis ljekarni u Hrvatskoj u kojima se možete cijepiti protiv covida-19

Emma Berta Bočkor karate umag klub shotokan na prvenstvu hrvatske listopad 2021

Zapažen nastup umaškog Shotokana na Prvenstvu Hrvatske u karateu