in

LORENCO ŠTIFANIĆ, FUNTANJANSKI KUHARSKI MAG: “Koga briga za recepte, to je za kuhare s TV-a. Ja kuham na nos, na okus i na ruku”

Foto Jutarnji list
LORENCO ŠTIFANIĆ, FUNTANJANSKI KUHARSKI MAG: "Koga briga za recepte, to je za kuhare s TV-a. Ja kuham na nos, na okus i na ruku"

– Nisam ja Dalmatinac da vam otkrijem recept svojega brudeta – govori nam kroz smijeh Lorenco Štifanić, predsjednik Sportskog ribolovnog društva “Grma” iz Funtane, ribarskog i turističkog mjesta na zapadnoj obali Istre, između Vrsara i Poreča.

– Ne vjerujem ti ja u recepte, niti me zanimaju. To je za ove kuhare s televizije. Kod mene sve to ide osjećajno, kapiš. Na nos, na okus i na ruku – pojašnjava dok drvenom kuhačom miješa taj bogati brudet pun rakova, jastoga, velikih kozica i raznih začina. Funtanjanski brudet ima i svoj, kako obrazlaže Štifanić, najvažniji, ključni sastojak, bez kojega nema njihova brudeta, piše Jutarnji list.

Fini šug

– Grma! Bez njega nema ništa. Ne znam kako se to kaže na hrvatski, samo mi Funtanjani tog raka nazivamo grma, nitko drugi. Kapiš, bez njega nema ovog finog šuga, a osim u brudetu može se napraviti i u foliji pa na grilu. Lako ga je naći, skriva se u rupama u kamenu, a kod nas je stjenovito. Izlazi van kad je mjesečina, ponaša se kao jastog, iste su to navike života – govori pokazujući na raka u velikom loncu iz kojega se širi zanosni miris. Nalazimo se u prostorijama ŠRD-a “Grma”, smještenim odmah uz funtanjansku marinu. Lorenco Štifanić jednom rukom pravi brudet, drugom poha raže, a priprema usput i školjke na roštilju.

– To su naše kapešante, posebne istarske školjke – govori o “jakobovim kapicama”, najpoznatijim školjkama ovog kutka Istre. Posebne su po tome što rastu uokolo Novigrada, gdje se miješaju slatka voda rijeke Mirne i ona slana, morska, a mnogi govore kako ih je baš to učinilo jednima od najukusnijih na svijetu. Štifanić ih zalijeva bijelim vinom i začinjava, a potom stavlja na vrući gril.

– Ne treba njima puno, moraju biti pola ispečene, a pola sirove, kapiš. Čim ishlapi ovo vino moraš ih maknuti sa žara – pojašnjava omiljeni lokalni kuhar, ribar i predsjednik ribolovnog društva, koje je poznato po tome i da organizira veliku “big game fishing” manifestaciju pred kraj ljeta, kao i mnoga klupska takmičenja od kojih je najpoznatije i najvažnije ono u čast proslavljenom istarskom sportskom ribolovcu Arturu Štifaniću, Lorencovom rođaku. Memorijalni kup “Arturo Štifanić” u Funtani uvijek okupi znatan broj ribolovaca i na glasu je kao jedno od najbolje uređenih natjecanja te vrste u Hrvatskoj.

– On je bio svjetski važan čovjek, prvak Europe i svijeta u sportskom ribolovu i osnivač porečkog kluba. Inače je bio profesor talijanskog jezika u jednoj porečkoj školi – govori Štifanić o svome rođaku, važnom imenu ŠRD-a “Zubatac” iz Poreča, koji je pedesetih i šezdesetih godina proslavio svoj grad i ribolovno društvo u čitavom svijetu.

Štifanićeva “kužina” nalazi se na samom ulazu u funtanjansku marinu, izgrađenu 2003. Marina je to sasvim ugodna, sa 200 vezova u moru za plovila od 5 do 30 metara. Svi imaju dvostruke muringe, vodu i struju, a nautičari se mogu poslužiti i praonicom rublja, servisom i marketom. Tu se može iznajmiti i čarter plovilo. Jedna od novosti u tom kraju jest i luksuzni Valamarov “Istra Premium Camping Resort”, kamp s pet zvjezdica.

Cijeli članak pročitajte na portalu Jutarnji.hr.

Teška nesreća kod FUNTANE: Vozač jet skija nije pronađen, POTRAGA SE NASTAVLJA UJUTRO

Teška nesreća kod FUNTANE: Vozač jet skija nije pronađen, POTRAGA SE NASTAVLJA UJUTRO

Tradicionalni susret boraca i građana na Rušnjaku 4. kolovoza

Tradicionalni susret boraca i građana na Rušnjaku 4. kolovoza