in

LUKSUZ NA LEĐIMA RADNIKA: Uhićeni šef Uljanika Gianni Rossanda ima vilu, dva stana, jahtu i tri garaže

Foto: Jutanji.hr

Puljanin Gianni Rossanda, bivši šef Uljanika koji je danas uhićen, svoju je karijeru i počeo u Uljaniku, u Odjelu za financije.

Prije dolaska na čelnu poziciju Uljanik grupe, u sklopu koje posluje i riječki 3. maj, 2013. godine, bio je financijski direktor tvrtke.

Rossanda je karijeru izgradio u Uljaniku, a u istarskoj je javnosti poprilično samozatajan. Kako su rekli svi koji ga dulje znaju, držao se Uljanika i posla, objavio je danas portal Jutarnji.hr.

Ipak, radnike je dodatno razgnjevila činjenica da je u obližnjoj Pješčanoj uvali Rossanda dovršio luksuznu vilu s bazenom do mora koja u špici sezona košta pet tisuća eura na tjedan. Njena se vrijednost danas procjenjuje i do pola milijuna eura. Također, Rossanda je vlasnik 2 stana od 70 i 127 kvadrata u novijoj zgradi na predjelu Valsaline u Puli i 3 garaže. Tu je i jahta usidrena u marini Volme. 

U kolovozu 2018. godine radnici su prolazili gradom s transparentima “Rossanda, dolazimo u Pješčanu uvalu”, a istog dana policija je patrolirala oko direktorove vile u Pješčanoj Uvali. Da je gradi, radnicima je bilo poznato, a radnik pulskog brodogradilišta Uljanik, Samir Hadžić, kazao da su sve saznali iz medija.

– Za tu kuću nismo mi radnici niti znali dok on sam javno nije izašao s tom informacijom u intervjuu za lokalni list. Tada se pravdao da se nije obogatio od plaće, da posjeduje mali brod i gradi malu kuću. Na kraju se ispostavilo da je to vila u prvom redu do mora u Pješčanoj Uvali, elitnom dijelu grada. Kada sam to saznao, nisam niti htio ići tamo da vidim o čemu se radi – rekao nam je u kolovozu 2018. Hadžić, mali dioničar Uljanika i jedan od osnivača Stožera za obranu brodogradnje Uljanika.

Dodaje da su zbog toga svi ogorčeni, a njemu kao malom dioničaru Uljanika posebno smeta to što Rossanda nikad nije iznio podatke o svojoj zaradi i bonusima.

– U medijima kolaju informacije da je njegova mjesečna plaća bila čak 125 tisuća kuna, i to bez bonusa. Koliko ja moram odraditi mjeseci da bih to zaradio. Ostali smo šokirani tom činjenicom, iako se moram ograditi od toga i reći da osobno nikad nisam vidio kolika mu je plaća, iako sam mali dioničar. Zato sam više puta zatražio da mi dostave taj podatak, ali nikad nisu predočili IPK karticu. Ja to mogu učiniti u svakom trenu, zašto ne bi i oni, rekao je tada Hadžić.

A Rossanda nije tajio da je sagradio vilu. Riječ je o jednom od najelitnijih područja nedaleko od Pule gdje je vrijednost nekretnina i zemljišta pozamašna. Ondje svoj hotel ima i bivša supruga ministra turizma Veljka Ostojića, a mjesto je krcato apartmanima i vilama za iznajmljivanje. Rossandina je vila uz samo more i gleda na hotel Histriju. Rekao je da je to zemljište njegove obitelji te da je za gradnju podigao kredit.

Radnici ga, naravno, prozivaju da se obogatio na račun Uljanika i izdašnih bonusa te pozamašne plaće. Dosad visine tih primanja nisu javno izrečene, a iz više izvora može se čulo da su se mjesečna plaća bivšeg čelnog čovjeka Uljanika kretala oko 60 tisuća kuna neto te da su bonusi nekada bili na razini godišnje plaće. Kada je u brodogradilištu sve krenulo nizbrdo, optuživalo ga se da je bez obzira na lošu situaciju menadžment dobio bonuse za 2017. godinu. Rossanda je to opovrgnuo.

– To nije istina, laž je. Da bi se isplatio bonus, poslovanje bi moralo biti pozitivno, a ono to, nažalost, nije. Plaća je u skladu s onim što je dogovoreno prije pet godina i sastoji se od fiksnog i varijabilnog dijela. Varijabilni dio se definirao početkom svake godine prema kriterijima i prioritetima koje je za tvrtku određivao Nadzorni odbor koji je nadležan za to i ako bi ciljevi bili ispunjeni, varijabilni dio bi se na kraju godine isplatio u jednom komadu.

Više pročitajte na portal Jutarnji.hr.

NOVI PRIJEPOR IZMEĐU HRVATSKE I SLOVENIJE: Zagreb sklon ljetnom računanju vremena, Ljubljana bi zimsko

ODBOJKA: Porečanke nadigrale Puljanke