in

Na hrvatsko-slovenskoj granici uzimat će se i otisci prstiju, bit će ozbiljnih gužvi

Gužva na Kaštelu/Foto Facebook

Od svibnja 2022. na hrvatsko-slovenskoj granici provodit će se posebno stroge kontrole prema građanima trećih zemalja, odnosno onima koji nisu državljani Europske unije. Njima će se, među ostalim, uzimati i otisci prstiju, a očekuje se kako će sve izazvati velike gužve.

Da bi proces povezivanja informacijskih sustava država Schengena, koji predviđa posebne kontrole za državljane trećih zemalja na vanjskim šengenskim granicama, mogao bi dovesti do zastoja u prometu na granici Slovenije i Hrvatske, rekao je jučer slovenski ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs, objavio je Index.hr..

Posebni redovi za prolaz putnika iz trećih zemalja neće svugdje biti mogući

Kazao je to nakon virtualnog sastanka ministara unutarnjih poslova članica Europske unije, a ministri su se na sastanku upoznali s pripremama na uvođenje interoperabilnosti više informacijskih sistema u Schengenu, koji između ostaloga predviđa pojačan nadzor ulaska državljana trećih država. Na sastanku nije prihvaćen prijedlog Slovenije i Hrvatske da se takve kontrole provode na vanjskim granicama Europske unije, pa bi u sadašnjem obliku novi sistem mogao izazvati zastoje na granici dviju članica budući da Hrvatska nije dio šengenskog prostora.

“Sistem interoperabilnosti zahtijeva i uzimanje otisaka prstiju i druge postupke, što će nesumnjivo izazvati velike zastoje na hrvatskoj strani. Spominjala se i mogućnost posebnih redova za prolaz putnika iz trećih država, ali svuda na terenu to neće biti moguće”, kazao je Hojs nakon sastanka, dodavši da je rok za uspostavljanje interoperabilnosti zbog kašnjenja u nekim državama pomaknut na svibanj 2022. godine.

Budući da Hrvatska nije ušla u Schengen, na granici sa Slovenijom provodit će se posebne mjere prema državljanima “trećih zemalja” što bi, potvrdio je to slovenski ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs, moglo izazvati znatno sporiji protok prometa, objavio je Index.hr.

Ministar Butković na otvaranju radova – Počinje probijanje druge cijevi tunela Učka!

APEL Stožera i Županije: Smanjite druženja, izbjegavajte konobe i skijališta jer je situacija zahtjevna i ozbiljna