in

Nacionalni stožer: Danas 2.360 pozitivnih, umrle 73 osobe

U zadnja 24 sata zabilježeno je 2.360 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 21.861. Među njima je 2.897 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 304 pacijenta. Preminule su 73 osobe.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 179.718 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 2.778 preminulo, ukupno se oporavila 155.079 osoba od toga 3.195 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 51.108 osoba. Do danas je ukupno testirano 896.828 osoba, od toga 8.748 u posljednja 24 sata.

Nove mjere krajem tjedna ako se brojke ne poprave

Premijer Andrej Plenković koji bi sutra, u konzultacijama s liječnicima, trebao izaći iz izolacije, jučer je videolinkom sudjelovao na sjednici vlade te poručio kako su moguće nove strože mjere ako se brojke ne smanje.

Izvijestio je da je u Hrvatskoj u zadnjih sedam dana koronavirusom zaraženo 25.119 osoba, što je rast od 5.6% u odnosu na prethodni tjedan, a ista je situacija i s brojem preminulih osoba, kojih je također 5.6% više u odnosu na prethodni tjedan. Istaknuvši da s takvom situacijom ne možemo biti zadovoljni, poručio je da je potrebno uložiti dodatne napore, uz pridržavanje svih propisanih mjera, kako bi se ostvarili pozitivni pomaci.

Dodao je kako će se sadašnje mjere, koje su na snazi do 21. prosinca, morati produžiti, ako se ne smanje trenutne brojke te da su moguća i dodatna ograničenja ako se u narednih tjedan dana ne pokažu promjene trenda. Još jednom je stoga apelirao na sve građane da budu svjesni zahtjevnih okolnosti jer su mjere koje donose jedan dio priče, a drugi dio je osobna odgovornost, izbjegavanje fizičkog kontakta, nošenje maske, držanje fizičke distance, prozračivanje zatvorenih prostorija te, najvažnije – smanjivanje druženja.

“Jasno je, nažalost, da ovaj Božić neće biti kao dosadašnji, stoga apeliram na sve da izbjegavaju veća obiteljska okupljanja budući da se širenje zaraze upravo u okviru obitelji najlakše događa”, poručio je.

Izvor Index.hr

Provaljivao u stanove u Peroju

RADIO ISTRA nominacijom za najbolju radijsku postaju ulazi u 30. godinu postojanja