in

Nacionalni stožer: Kreću inspekcije po noćnim klubovima – Evo zašto se premijer ne treba opet testirati

Foto Jutarnji list

U 24 sata imamo 56 novozaraženih, objavio je Nacionalni stožer na konferenciji za novinare.

Oboljeli su iz Brodsko-posavske županije (1), Varaždinske (1), Koprivničko-križevačke (2), Zadarske (2), Zagrebačke (5), Primorsko-goranske (5), Splitsko-dalmatinske (5), Grada Zagreba (23) te Osječko-baranjske (12).

Nema više ni jedne osobe na respiratoru.

Ukupno je testirano 75.437 uzoraka, samo u 24 sata njih 780. Na bolničkom liječenju nalazi se 51 osoba, na respiratoru nema bolesnika. Iz bolnice je pušteno 847 osoba, a 1317 osoba ozdravile su kod kuće. 

Ukupan broj ozdravljenih je 2150, što je jedna osoba više. Ukupan broj preminulih je i dalje 107. 

Od danas kreću kontrole pridržavanja preporuka za sprječavanje zaraze u noćnim klubovima. Inspektori civilne zaštite i MUP-a RH obilazit će noćne klubove i provjeravati pridržavanje preporuka, rečeno je na konferenciji.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić rekla je da nitko tko je bio na teniskom turniru u kontaktu sa zaraženim tenisašem Goranom Ivaniševićem nije ugrožen prema epidemiološkim pravilima, već samo oni u zadnjih 48 sati.

Ivanišević se testirao tri puta, prošli četvrtak, u ponedjeljak i danas je nalaz pozitivan. Teniski događaj u Zadru i kontakt je bio u subotu. Ivanišević je dva dana iza toga bio negativan, prema tome njegovi kontakti unazad dva dana, 48 sati su oni koje će epidemiolozi ispitivati, rekla je Markotić, odgovarajući na pitanje treba li premijer Plenković ponoviti svoje testiranje i ići u samoizolaciju.

U Zagrebu je najviše zaraženih povezano s narodnjačkim klubovima. Marija Bubaš, zamjenica šefa HZJZ-a Krunoslava Capaka, odgovorila je na pitanje hoće li se donijeti neke dodatne restrikcije?

‘Imamo podatke, međutim radi se o nekoliko kontakata u nekoliko klubova, pa smo odlučili da će se provoditi kontrola poštovanja mjera zaštite od zaraze. Službenici civilne zaštite će s policijom obilaziti klubove. Ako uoče nedostatke, reći će vlasniku da smjesta otkloni te nedostatke ili će obavijestiti inspektorat. Pokušavamo utjecati na svijest svih, i gostiju i vlasnika, jer svima je u interesu da se poštuju preporuke.’

Cijeli članak pročitajte na portalu Jutarnji.hr.

Info dani Ljetnog kampa Grada Poreča 27. i 28. lipnja

Info dani Ljetnog kampa Grada Poreča 27. i 28. lipnja

ODLIČNE BROJKE: Od Tara i Poreča do Vrsara boravi 25 tisuća turista – Booking svakim danom sve bolji

ODLIČNE BROJKE: Od Tara i Poreča do Vrsara boravi 25 tisuća turista – Booking svakim danom sve bolji