in

NACIONALNI STOŽER objavio – Od 11. svibnja ukidaju se e-propusnice, omogućeno okupljanje do 40 osoba, teretane će raditi od srijede…

Foto Jutarnji

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na presici Nacionalnog stožera u 14 sati objavio je odluke o popuštanju mjera koje stupaju na snagu u novom tjednu.

Prva je odluka o izmjeni odluke o nužnim mjerama ograničavanja kojom se omogućava okupljanje do 40 osoba umjesto sada do pet osoba, zatim dozvoljava se rad trgovačkih centara, ugostiteljskih objekata, parkova prirode, održavanja proba umjetnika i djelatnika u kulturi pojedinačno ili u manjim skupinama.

Od 18. svibnja će se donesti odluka o popuštanju mjera za održavanje programa i manifestacija na otvorenom i zatvorenom.

Od 13. svibnja omogućen je rad teretana, održavanje sportskih treninga – kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Kazao je i da se 11. svibnja ukidaju e-propusnice koje su vrijedile među županijama.

Uspostavlja se međugradski cestovni promet putnika, međugradski prijevoz osoba u željezničkom prometu i otvaraju se autobusni i željeznički kolodvori, kazao je Božinović.

– Ulazimo u novu fazu kojom se reaktivirao najveći dio aktivnosti i djelatnosti – kazao je Božinović.

O prelasku granica

Stožer je javio da oni koji uđu u Hrvatsku neće morati u karantenu. Zasad se ne razmišlja o uvođenju testiranja na granicama. 

– Jučerašnja odluka je omogućila hrvatskim državljanima izlazak i ulazak na teritorij RH, kao i sve ostale kategorije koje se spominju u odluci, sukladno striktnim uputama HZJZ-a. 

Ono što je intencija odluke bila da se omogući prekogranična gospodarska aktivnost, poslovni sastanci, da se omogući kada postoji gospodarski interes za RH da se takve aktivnosti na neki način puste da ljudi dođu, investiraju, da se koliko god moguće u ovoj situaciji gospodarstvo aktivira.

Mjere koje je donio epidemiološki zavod su striktne. Ako se svi budu držali mjera ne bi trebalo biti razloga za zabrinutost, a ako ne onda se može i taj režim dodatno regulirati uključujući i testiranja – kazao je Božinović.

– Što se tiče gospodarskog interesa to je lako pokazati s dokumentom iz kojeg se vidi da ste vlasnik firme ili broda, nečega gdje postoji interes vaš ali i RH, a što se tiče osobnih razloga oni mogu biti različite prirode, ali tu se prije svega radi o tome da se ljudima omogući ukoliko postoje osobne situacije, a to je recimo prisustvo sahrani člana obitelji i slično – kazao je.

O broju novozaraženih

Podsjetimo, u Hrvatskoj je ukupno 2.185 zaraženih novim koronavirusom. Preminulo je 87 ljudi, a izliječeno je njih 1.726.

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je da je u Hrvatskoj u protekla 24 sata zabilježeno 11 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Ukupno je testirano 44.886 bolesnika, od toga u posljednja 24 sata 668 i postotak pozitivnih je 4,87.

Od jučer su nažalost preminule tri bolesnice u Koprivnici. ’25., ’31. i ’35. godište s kroničnim bolestima. Ukupan broj oporavljenih je 1764 – kazao je Beroš.

Uvode se nužne epidemiološke mjere za Brač u trajanju od 14 dana. To su mjere koje se odnose na ograničavanje zadržavanja, obustave javnog prometa, pogreba, rada u trgovini, društvenih okupljanja.

Na otoku se primjenjuje režim koji je bio na snazi prije 27. travnja 2020. kako je to tražio Županijski i otočki stožer, objavio je Jutarnji.hr.

Cijeli članak pročitajte na portalu Jutarnji.hr.

Je li za širenje korone po Braču kriv poveći imetak 81-godišnjeg pastira?

Je li za širenje korone po Braču kriv poveći imetak 81-godišnjeg pastira?

Od 19. ožujka: Na snazi privremena zabrana prelaska graničnih prijelaza

Otvorene granice, ukinuta samoizolacija – Kamo uopće možemo ići izvan Hrvatske?