in

Nacionalni Stožer: U 24 sata zabilježena 52 nova slučaja, Božinović objasnio za koga sve otvaramo granice

Foto Twitter

U posljednja 24 sata zabilježena su 52 nova slučaja pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas 515, objavio je Nacionalni stožer civilne zapštite.

Još je 75 osoba na liječenju, s dva pacijenta na respiratoru. U posljednja 24 sata testirana je 921 osoba.

Na presicu je prvi puta nakon izlaska iz samoizolacije došao i šef HZJZ-a Krunoslav Capak.

Govorio je i o žarištima u Đakovu, odnosno Zagrebu, ustvrdivši da su oba žarišta, kao i svi slučajevi iz drugih županija, epidemiološki obrađeni i pod kontrolom.

‘U Zaraznoj bolnici imamo 30 osoba. Jedna je na respiratoru od danas. Radi se o starijoj osobi od 83 godine s komorbiditetima, no ona je stabilno. I drugi su stabilno. Tek jedan pacijent iz bolnice Sveti Ivan ima težu kliničku sliku, ostalo su blagi slučajevi. Jedna osoba je otpuštena u zadnja 24 sata. Pregledan je velik broj osoba i sve držimo pod kontrolom. Srećom, velik broj ljudi može otići doma i sačekati nalaz doma. Većina su s blagim simptomima ili bez simptoma. Situacija je stabilna”, rekla je doktorica Alemka Markotić.

Ministar Davor Božinović rekao je da je u tijeku usuglašavanje o prelasku granica. 

‘Mi smo u funkciji predsjedatelja te pregovore vodili u ime Vijeća EU, još uvijek ta procedura traje, trebala je biti gotova do 12. Mi smo donijeli odluku vezanu za privremenu zabranu prelaska granice. Izmijenjena je na način da se ne odnosi na države EU, države Schengena i pridružene države i državljane trećih zemalja koje su osobe s dugotrajnim boravištem u Hrvatskoj. Osobama iz ove kategorije se preporučuje prethodna najava ulaska u zemlju putem aplikacije. Izuzeci su državljani trećih zemalja, zdravstveni djelatnici, stručnjaci za skrb o starijima, prekogranični radnici, diplomati, policajci, putnici u tranzitu te osobe koje putuju zbog turističkih ili poslovnih razloga, zbog školovanja i slični neodgodivi poslovi. Osobe koje nemaju dugotrajni boravak u EU, mogu prije ulaska provjeriti ispunjavaju li uvjete. Svoj ulazak u zemlju mogu najaviti preko aplikacije ‘Enter Croatia’, rekao je Božinović.

Božinović je kazao kako se odluka EU o otvaranju granice prema državama očekuje tijekom današnjeg dana. 

“EU ima namjeru otvoriti se prema 15-ak država, među njima su Srbija i Crna Gora. Što se Hrvatske tiče, mi ćemo na tom popisu imati i Bosnu i Hercegovinu. Znate da smo imali uvoz virusa proteklih dana iz tih zemalja, ali on je bio nekoliko puta veći iz Srbije nego iz BiH”, rekao je ministar.

Cijeli članak pročitajte na Jutarnji.hr.

TRAGEDIJA KOD BARBANA: U prevrtanju traktora život izgubile žena i djevojčica

STRAŠNA TRAGEDIJA KOD VINEŽA: Utopila se beba

Drama u Sloveniji - Političku scenu trese privođenje potpredsjednika vlade i ostavka ministra

Drama u Sloveniji – Političku scenu trese privođenje potpredsjednika vlade i ostavka ministra