in

Najgora vijest: U potresu poginuli djevojčica i još najmanje četiri osobe

Crveni križ u Petrinji

U Petrinji je poginulo jedno dijete, potvrdio je gradonačelnik Darinko Dumbović. Radi se o 12-godišnjoj djevojčici. Nažalost, umro je i dečko od 20 godina iz Majskih Poljana, srušila se kuća na njega, potvrdila je za 24 sata dogradonačelnica Gline Branka Bakšić Mitić. Nažalost, to nije konačan broj poginulih. Prema najnovijim informacijama petero je poginulih: 12-godišnja djevojčica u Petrinji, zatim 20-godišnji mladić, muškarac te otac i sin u Majskim Poljanama kod Gline. Neslužbeno doznajemo da je preminula još jedna osoba u Majskim Poljanama, dakle šesta po redum a jedna osoba se bori za život.

Snažan potres pogodio je Hrvatsku oko 12.20 sati, epicentar potresa magnitude 6.2 je bio kod Petrinje, ali jako se osjetio u cijeloj Hrvatskoj, pa čak i u susjednim zemljama. Prve scene iz Petrinje su strašne, pola grada je razrušeno. Čuju se krici, ima ozlijeđenih i poginulih, piše Index.

Dumbović poziva da se hitno u Petrinju pošalje pomoć

Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović u prvoj izjavi nakon još jednog snažnog potresa magnutude oko 6.2 stupnjeva, koji je oko 12.20 pogodio Petrinju, rekao je kako je pol grada srušeno i zatražio da se u Petrinju hitno pošalje pomoć, piše Index.hr.

“Kao da je Hirošima, pola grada mi nema. Nalazim se trenutno pred mrtvom curicom koja je poginula, čekamo pomoć”, rekao je u razgovoru za HRT Dumbović.

“Izvukli smo malo dijete od četiri godine, grad je razrušen, ne može se u njemu više živjeti. Katastrofa, majke plaču za djecom, ne znam što mi je u jednom vrtiću, što u drugom. Supruga me zove, palo joj je na glavu nešto. Treba nam pomoć, trebaju nam hitne službe”, zavapio je.

Spasilačke službe i vatrogasci golim rukama pretražuju ruševine u Petrinju nastale urašavanjem zgrada nakon potresa jačine 6,3 po Richteru.

Iz jednog stambenog višekatnog objekta izvučeni su otac i dijete koji su vozilom Hitne medicinske pomoći prebačeni u bolnicu. U vidnom su šoku i prekriveni prašinom. Za sada se ne zna kakve su povrede zadobili, ali su ih odnijeli na nosilima.

Iz druge ruševne zgrade spašen je stariji čovjek koji je ušao u stan par minuta prije potresa, u blizini mjesta gdje je ekipa N1 imala javljanje. U dobrom je fizičkom stanju.

Ulice Petrinja su pune ruševina. Veliki broj objekata je oštećen, a spasioci tragaju za preživjelima. Sve raspoložive vatrogasne ekipe iz Zagreba, na putu su prema Petrinji kako bi pomogli u akciji potrage i spašavanja, javlja N1.

Silovit potres opet u središnjoj Hrvatskoj, gotovo sve kuće urušene u Petrinji!

KAKO SE PONAŠATI U SLUČAJU POTRESA: Ovo su detaljne upute, nipošto ne ulazite u dizala!