in

Najnovije: U Hrvatskoj 37 oboljelih od koronavirusa

Foto: Pixabay.com

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je nove informacije o situaciji s koronavirusom u Hrvatskoj.

U Hrvatskoj je ukupno 37 zaraženih koronavirusom, što znači da imamo 5 novih slučajeva. Prvooboljeli pacijent je ozdravio i trebao bi biti pušten kući tijekom subote.

“Što se tiče nove situacije s 5 novooboljelih, reći ću da i dalje imamo situaciju da su to importirani slučajevi ili bliski kontakti od već poznatih slučajeva. Radi se o 2 slučaja u Osijeku koji su kontakti osobe koja je otprije poznata u Zagrebu, jedan slučaj u Sisku, osoba koja se vratila iz Španjolske i jedan slučaj u Varaždinu i Zagrebu koji su također putnici. Jedna se osoba vratila iz Amerike, a druga iz Španjolske”, kazao je šef HZJZ-a Krunoslav Capak.

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević komentirala je slučaj oboljelog djeteta u RH.

“Djeca nisu izuzeta iz ove situacije, oni su jedna ranjiva skupina i izuzetno je važno ne objavljivati podatke o djetetu, ne otkrivati identitet djeteta, ne otkrivati one podatke na temelju kojih bi javnost mogla zaključiti o kojem djetetu se radi, odnosno koje dijete je došlo u kontakt sa zaraženom osobom. Nikakva stigmatizacija, odnosno nikakav senzacionalistički pristup koji nije u javnom interesu nego je na štetu djeteta. Apeliram i pozivam novinare, urednike, ali i građane koji objavljuju informacije putem društvenih mreža da to ne rade, da se drže najvišeg stupnja profesionalnih standarda, da u svakom izvještavanju štite dobrobit djeteta”, kazala je.

Capak se osvrnuo na kršenje samoizolacije i kazne.

“Do 8 tisuća kuna nije mala kazna, niti 2 godine zatvora po Kaznenom zakonu. Važno je da uvedemo nadzor nad provođenjem samoizolacije. Pokušat ćemo to napraviti kroz idućih nekoliko sati i dana”, kazao je Capak.

Rekao je i da nema osjećaj da će Balkan biti žarište širenja koronavirusa.

Kazao je i da je u ovom trenutku testirano preko 500 ljudi te da je u Zagrebu sve spremno za testiranje na dva punkta.

Cijeli članak pročitajte na portalu Jutarnji.hr.

POREČKI POŠTAR krao novac iz pošiljki

Hrvatska pošta najavila skraćeni rad svojih ureda po Istri – donosimo radno vrijeme za sve

POREČ: Policija i gradski čelnici razgovarali kako UBRZATI izdavanje radnih dozvola

Obavijest policije vezano za upravne poslove – dolazite samo za hitne slučajeve!