in

Ništa od putovanja za Božić: Stroge mjere na granici će se produljiti, doznajemo i koliko

Foto Hanza Media

Namjera je uoči blagdana spriječiti ulazak nekoliko desetaka tisuća iseljenika u Hrvatsku

Za Božić i Novu godinu neće biti popuštanja mjera, najavio je jučer ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. “Ovogodišnji Božić i Nova godina neće biti na tragu onih od prošlih godina. Svakodnevno pratimo situaciju, ali sigurni smo da to neće rezultirati nekakvim popuštanjem”, naglasio je Božinović. To se odnosi i na restriktivne mjere na granicama za ulazak u Hrvatsku. Odlukom Stožera civilne zaštite od 1. prosinca u Hrvatsku državljani EU mogu ući samo s negativnim PCR testom ne starijim od 48 sati, dok je državljanima trećih zemalja dopušten samo tranzit kroz Hrvatsku. Ta mjera na snazi je do 15. prosinca.

No, kako neslužbeno doznajemo, ona će biti produljena na rok od oko mjesec dana. Time se želi spriječiti veliki val dolazaka hrvatskih državljana iz inozemstva u Hrvatsku tijekom božićnih i novogodišnjih praznika.

Poruka dijaspori

Procjenjuje se da bi u Hrvatsku, kao i svake godine u ovo vrijeme, u kratkom vremenu moglo doći više desetaka tisuća Hrvata koji žive i rade u inozemstvu i pogoršati ionako tešku situaciju pandemije koronavirusa. Stoga su se u Stožeru odlučili produljiti ovu restriktivnu mjeru, uz jasnu poruku hrvatskoj dijaspori: “Ostanite gdje jeste”. Prema i dalje važećoj mjeri, svi državljani EU koji u Hrvatsku dolaze iz zemalja koje su na crvenoj listi zaraženosti covidom-19 moraju imati negativan PCR test ne stariji od 48 sati. Ako se testiraju nakon ulaska u Hrvatsku, moraju biti u karanteni dok ne dobiju negativan test. Državljani trećih zemalja, što se odnosi i na građane Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova i Sjeverne Makedonije, mogu ući u Hrvatsku i izaći iz nje u roku od 12 sati bez zadržavanja.

Putnici koji dolaze iz zelenih područja EU ne trebaju PCR test niti neki drugi uvjet za ulaz u Hrvatsku. No takvih područja u Europi gotovo da i nema. Hrvatska zadržavanjem ovako restriktivne mjere za prelazak granice pridružuje se ostalim članicama EU. Neke od njih već su uvele ili najavljuju uvođenje još restriktivnijih mjera kako bi zaustavile veliki val putovanja za predstojeće praznike. Austrija je tako već 7. prosinca uvela mjeru desetodnevne samoizolacije za sve one koji ulaze u tu zemlju. Nakon pet dana moguće je prekinuti izolaciju uz predočenje negativnog testa. Ova mjera traje do 10. siječnja.

Austrijski kancelar Sebastian Kurtz još je ranije najavio kako time žele spriječiti odlazak stranih državljana kućama na Balkan i u Tursku. Austrijanci se, naravno, boje da bi im se nakon praznika vratilo tisuće novozaraženih osoba. Također je propisano da karantena po povratku u Austriju nije opravdani razlog za izostanak s posla, čime se dodatno sprečava strance da otputuju izvan granica zemlje.

Cijeli članak pročitajte na https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/nista-od-putovanja-za-bozic-stroge-mjere-na-granici-ce-se-produljiti-doznajemo-i-koliko-15014011

VRSAR: Službeno obilježen završetak gradnje reciklažnog dvorišta na koje se može besplatno odložiti 49 vrsta otpada

Policija i ovog vikenda po cijeloj Istri provodi pojačane akcije kontrole u prometu