in

Nove mjere: Zabrana prodaje alkohola nakon ponoći, ograničavanje okupljanja, uvođenje rada od kuće…

Foto Jutarnji

Nacionalni stožer civilne zaštite u 12 sati na presici je iznio nove mjere koje će stupiti na snagu od ponedjeljka. Predstavio ih je načelnik Stožera, ministar Davor Božinović:

Time se uvode nužne epidemiološke mjere – zabrana okupljanja. Donosi se odredba kojom se propisuje stroga mjera fizičkog distanciranja od najmanje 2 metra u zatvorenim i 1,5 metar na otvorenim prostorima. Zabranjuje se održavanje svih okupljanja s više od 50. Na svadbama, pogrebima i polaganju urni može biti naviše 30 ljudi.

Na ostalim privatnim svečanostima i okupljanjima može biti najviše 15 osoba. Sportska natjecanja mogu se održavati samo bez gledatelja. Javna događanja i okupljanja i svečanosti mogu trajati najdulje do 22 sata, osim svadbi koje mogu trajati do ponoći. Okupljanja i svečanosti u ugostiteljskim objektima mogu trajati najdulje do kraja radnog vremena, utvrđenog odlukom Stožera.

Obveza dostavljanja obavijesti o održavanju javnih događaja, okupljanja i svečanosti s više od 30 osoba nadležnoj službi civilne zaštite.

Obveza vođenja pisane evidencije sudionika na svim događanjima s više od 15 osoba. Zabrana prodaje alkoholnih pića od 00 do 6 sati – generalno.

Obvezno korištenje maski za lice ili medicinskih maski na otvorenom kada nije moguće održavati fizičku distancu i obvezno korištenje maski prilikom ulaska i boravka na grobljima.

Ove nužne epidemiološke mjere određuju se u trajanju od 14 dana, a onda će se procijeniti kako ide provedba i odlučiti o tome hoće li se one promijeniti ili produžiti.

Kada je riječ o broju ljudi na okupljanjima, ne odnose se na profesionalne umjetničke izvedbe i programe, kino projekcije, vjerske obrede, izložbe u muzejima i slično jer za njih postoje vertikalne odredbe koje su propisane i posebni protokoli.

Što se tiče radnih mjesta, poslodavci su obvezni zabraniti dolazak radnicima s temperaturom i smetnjama s dišnim organima. Daje se preporuka da se smanji fizički kontakt kad god je to moguće, da se uvede rad od kuće kad je moguće, da se uvede klizno radno vrijeme, organizira rad u smjenama i skupinama i da se smanji broj fizičkih sastanaka.

Kontrolu pridržavanja preporuka i uputa HZJZ-a provodit će službenici ravnateljstva civilne zaštite, inspektori, policijski službenici i stožeri civilne zaštite.

Ako se posebnom odlukom za područje pojedine jedinice lokalne i regionalne samouprava postoji blaža epidemiološka odredba, primjenjivat će se ova odluka, a lokalni stožeri mogu primijeniti samo strože mjere od ovih, naglasio je Božinović.

Izvor Jutarnji.hr

HRVATSKA: Od 2.421 novog slučaja gotovo 1.000 u Zagrebu, preminulo osam osoba

PAZIN: Na online nastavu u cijelosti prelazi Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile