in

NOVI REKORD: Imamo 265 zaraženih – “To je posljedica turističke sezone”

Na bolničkom liječenju je 135 pacijenata, od toga je na respiratoru 12 pacijenata. U protekla 24 sata testirano je 1647 osoba

U protekla 24 sata zabilježeno je 265 novih slučajeva pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas 1.841. U Vinkovcima je preminula jedna ženska osoba koja je imala brojne druge bolesti. 

Među njima je 135 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 12 pacijenata. U protekla 24 sata testirano je 1.647 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je ukupno zabilježeno 7.594 osoba zaraženih novim koronavirusom, od čega 265 u protekla 24 sata.

Oporavilo se 5.584 osoba, a dosad je preminulo 169 osoba. Do danas je ukupno testirana 146.168 osoba, od toga 1647 u protekla 24 sata.

Ministar Vili Beroš na današnjoj konferenciji za novinare rekao je kako smatra da današnji broj novooboljelih ne pokazuje ekstremna odstupanja u odnosu na prethodne dane, a posljedica je toga što je Hrvatska bila otvorena turizmu, te je velik broj stranih građana došao na hrvatsku obalu, piše Jutarnji.hr.

Rastu broja zaraženih zasigurno je doprinijelo i “određeno ponašanje u ljetno doba”, napomenuo je ministar zdravstva.

Apelirao je na mlađu populaciju koja je pozitivna ili ima simptome ili je bila u rizičnom ponašanju da prilikom dolaska u svoje domove u kontinentalnu Hrvatsku pripaze na svoje ponašanje, poglavito na odnos prema svojim starijim i bolesnim ukućanima, te imunokompromitiranim osobama.

– U nekim županijama imamo velike brojeve, no s milijun ljudi na obali i otvorenim ugostiteljskim objektima, ove su brojke bile očekivane. No, sad kad završi sezona, pri povratku na kontinent, pozivam mlađe osobe da budu odgovorne i izbjegavaju kontakt sa svojim starijim ukućanima, a i općenito kako se zaraza ne bi prenijela, rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

– Uveli smo neke mjere koje su pokazale rezultate, no ima i vijesti da se iz noćnih klubova kojima je radno vrijeme ograničeno, mladi presele na neka druga mjesta. Naša je preporuka da se do ponoći poštuju mjere, a iza ponoći da se lokali zatvore. Dodatni problem su odlasci na svadbe u Hercegovinu gdje su velike sale za vjenčanja i jeftinije je pa sada molimo da se to izbjegava. S lokalnim stožerima dogovorit ćemo da oni lokalno donose neke mjere u vidu ograničavanja rada lokala ili smanjenja obiteljskih okupljanja, poručio je Capak.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je da u ponedjeljak imaju sjednicu s načelnicima lokalnih stožera.

– No, već je danas otišla uputa prema četiri priobalna stožera da nas detaljnije obavijeste o svim inovativnim metodama zaobilaženja preporuka te da se tada donesu nove mjere koje bi bile lokalnog karaktera, poručio je Božinović.

Koliko je slučajeva povezano s Velikom Gospom, zanimalo je novinare.

– Postavio sam to pitanje lokalnom stožeru i rečeno mi je da na kontinentu ima dvoje zaraženih koji ne znaju gdje su se zarazili, a bili su na Alki, rekao je Capak.

Cijeli članak pročitajte na https://www.jutarnji.hr/video/news/pao-jos-jedan-rekord-imamo-265-zarazenih-no-to-je-posljedica-turisticke-sezone-15014689

Prijem u KAŠTELIRU: Velečasni Kancijanić ide u zasluženu mirovinu

Prijem u KAŠTELIRU: Velečasni Kancijanić ide u zasluženu mirovinu

NOVIGRAD - Počela ARTERIJA, festival vizualnih umjetnosti

NOVIGRAD: Startala 11. ARTERIJA – Međunarodni festival vizualnih umjetnosti