in

NOVI REKORD: Imamo 306 zaraženih i prvi put više od 2.000 aktivnih, uvode se nove mjere za dio Dalmacije

Ilustracija

Broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 2052

Nacionalni stožer civilne zaštite u subotu je izdao priopćenje s najnovijim podacima o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj.

– U protekla 24 sata zabilježeno je 306 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 2052.

Među njima su 143 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na raspiratoru 12 pacijenata.

Jedna je osoba preminula.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 7900 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 170 preminulo, a 5678 se oporavilo (94 više u odnosu na petak).

U samoizolaciji su trenutno 6868 osobe.

Do danas je ukupno testirano 148 742 osoba, od toga 2574 u posljednja 24 sata, navodi se u priopćenju.

Produžena mjera rada barova do ponoći

Nacionalni stožer civilne zaštite donio je i odluku da se mjera ograničavanja radnog vremena ugostiteljskih objekata iz kategorije ‘barovi’ (noćni klub, noćni bar, disco-bar, caffe bar i sl.), koja je bila na snazi 10 dana od 14. kolovoza, produžuje do 7. rujna. Navedeni ugostiteljski objekti smiju biti otvoreni najduže do 24 sata.

Nove mjere za Imotsku krajinu

Nacionalni stožer je u subotu donio i odluku o novim epidemiološkim mjerama za područje Imotske krajine koje na snagu stupaju u ponedjeljak.

– Na prijedlog Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije, kao i Stožera civilne zaštite Grada Imotskog i Općina Cista Provo, Lovreć, Lokvičići, Podbablje, Proložac, Runovići, Zagvozd i Zmijavci uvode se nužne epidemiološke mjere za njihovo područje, u trajanju od 14 dana.

Uvedene nužne epidemiološke mjere su: 

– na svadbenim svečanostima može biti prisutno najviše 50 osoba

– ostale privatne svečanosti i proslave mogu se organizirati samo u krugu obitelji i na njima može biti prisutno najviše 20 osoba

– ugostiteljski objekti iz skupine „Barovi“ i ugostiteljski objekti tipa bistroi mogu usluživati goste samo na otvorenim dijelovima (terasama i slično)

– na sahranama može biti prisutno najviše 50 osoba, a sućut ožalošćenima se ne smije izražavati bliskim kontaktom

– obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja pružaju ugostiteljske usluge ne smiju primati skupine u kojima je više od 20 osoba.

Navedene mjere primjenjuju se od 24. kolovoza 2020. godine, navodi se u odluci.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji 92 slučaja

Prema izvješću NZJZ-a Splitsko-dalmatinske županije od ukupno 755 obrađenih testova danas su 83 novooboljele osobe pozitivne na covid infekciju.

Uz 83 novooboljele osobe pozitivne na covid infekciju s područja Splitsko-dalmatinske županije još je 9 stranih državljana pozitivno na covid infekciju koji su testirani u Splitu. Od 83 novooboljele osobe s područja Splitsko-dalmatinske županije 10 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju.

1208 osoba nalazi se u samoizolaciji. 20 covid pozitivnih osoba nalaze se na bolničkom liječenju u KBC-u Split dok se 2 osobe nalaze na respiratoru. U karanteni se nalaze 2 strana državljanina.

U Zagrebu 58 slučajeva

U protekla 24 sata u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo (NZJZ) „Dr. Andrija Štampar“  provedeno je 660 testiranja na SARS-CoV-2, a u Gradu Zagrebu zabilježeno je 58 novih slučajeva, izvijestili su u subotu iz NZJZ-a.

Posljedično tome za 167 osoba izrečena je mjera samoizolacije.

Osam je novooboljelih osoba za sada negativne epidemiološke anamneze, 19 osoba su kontakti covid pozitivnih osoba, a kod 22 novooboljele osobe je moguće izlaganje u noćnim klubovima i kafićima tijekom korištenja godišnjeg odmora.

Kod šest je osoba epidemiološka obrada u tijeku, a tri su osobe došle iz BiH.

Svi testirani korisnici i djelatnici domova za starije i nemoćne osobe na području Grada Zagreba negativni su na SARS-CoV-2, dodaje se u priopćenju.

Trenutno je u Gradu Zagrebu 537 aktivnih slučajeva i 1133 aktivne samoizolacije, naveli su iz NZJZ „Dr. Andrija Štampar“.

Zadarska županija

U Zadarskoj županiji 19 je novih slučajeva zaraze koronavirusom. Kod novooboljelih riječ je o obiteljskim kontaktima i mlađim osobama čiji se kontakti i kretanja utvrđuju. Trinaest novooboljelih je iz grada Zadra, dvoje je s područja općine Vir, a po jedan iz grada Paga te općina Sv. Filip i Jakov, Vrsi i Bibinje. 

Jedna osoba je preminula. Radi se o ženskoj osobi staroj 82 godine koja je bila na respiratoru.

U samoizolaciji je trenutno 570 osoba, nadzor je istekao za njih 5040, a tijekom jučerašnjeg dana testirano je 280 uzoraka.

U Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 11 pacijenata oboljelih od koronavirusne bolesti, od kojih je troje na respiratoru.

Policijski službenici Policijske uprave zadarske u protekla 24 sata evidentirali su jedno kršenje mjere samoizolacije.

Zagrebačka županija

U Zagrebačkoj županiji potvrđeno je devetnaest novooboljelih od covida-19, objavio je u subotu Stožer civilne zaštite te županije.

Prema podacima do subote u 11 sati, na području Zagrebačke županije trenutno je aktivno 108 slučajeva, a ukupno je bolest potvrđena kod ukupno 364 osobe, izliječeno je njih 245 dok je 11 osoba preminulo.

Stožer civilne Zagrebačke županije apelira na sve stanovnike da se pridržavaju svih donesenih mjera i uputa te da posebice vode računa o socijalnoj distanci. Također, pozivaju ih da izbjegavaju putovanja u zemlje u kojima je pogoršana epidemiološka situacija. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana.

Dubrovačko-neretvanska županija

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 13 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o 9 osoba (četiri muške i pet ženskih) iz Metkovića koje se povezuju s jednom svadbom. Pozitivan je i jedan strani državljanin koji trenutno boravi u Dubrovniku i za kojeg se utvrđuje epidemiološka veza, kao i za zaraženu žensku osobu iz Ploča. Po jedna ženska osoba iz Konavala i Dubrovnika zaražene su kao kontakt prethodno poznatog slučaja.

Četiri osobe su izliječene – dvije iz Dubrovnika, jedna iz Ploča te jedna osoba iz Zagreba koja se nalazi u Lumbardi. U OB Dubrovnik hospitalizirane su 4 osobe pozitivne na koronavirus, a od početka pandemije na analizu je poslano 8179 uzoraka.

U samoizolaciji se nalazi 308 osoba, a u posljednja 24 sata utvrđeno je 1 kršenje mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 60 slučajeva kršenja samoizolacije. Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

Požeško-slavonska županija

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 13 slučajeva zaraze koronavirusom (covid-19), 12 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 1 osoba je hospitalizirana. U samoizolaciji se nalazi 89 osoba, a ukupno je testirano 4906 osoba. Na posljednjem testiranju bila su 154 uzorka. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

Karlovačka županija

U posljednja 24 sata (jučer od 12 sati do danas u 12 sati) od ukupno 59 nalaza u Karlovačkoj županiji su tri pozitivna na covid-19 . Sve tri osobe su iz Karlovca, 1 mlađa ženska osoba koja je kontakt već prije oboljele osobe, jedna mlađa muška osoba koja se vratila s mora i muškarac srednjih godina za kojeg epidemiolozi utvrđuju izvor zaraze.

Do sada je u Karlovačkoj županiji ukupno oboljelo 156 osobe. Na hospitalizaciji u OB Karlovac se i dalje nalaze 2 muške osobe.

U samoizolaciji se nalazi 201 osoba.

Brodsko-posavska županija

U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije evidentirano je šest (6) novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, jedan na području grada Slavonskog Broda, a 5 slučajeva je s područja općine Staro Petrovo Selo.

Ukupan broj zaraženih osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije s današnjim danom iznosi dvije stotine sedamdeset i jedan (271), dok je broj aktivnih slučajeva osamdeset i jedan (81). Broj osoba pod mjerom samoizolacije na području Brodsko-posavske županije je tri stotine i osamdeset i dva (382).

Stožer CZ Brodsko-posavske županije poziva stanovnike općine Staro Petrovo Selo na povećani oprez i pridržavanje mjera i preporuka HZJZ-a koje su na snazi te smanjenje svih grupnih aktivnosti na minimum. Nadalje, poziva sve građane Brodsko-posavske županije na dosljedno pridržavanje mjera i provođenje preporuka HZJZ-a za sprječavanje zaraze bolešću covid-19.

Varaždinska županija

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježeno je 15 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Pet novih slučajeva je povezano sa svadbom, koja se održala prošli vikend u ivanečkom kraju, šestero novooboljelih su bliski kontakti prethodno zaraženih osoba, u 3 slučaja se radi o povratnicima s ljetovanja, a kod jednog slučaja se radi o preventivnom asimptomatskom testiranju zbog dolaska na svadbu iz inozemstva.

Za očekivati je da će se sljedećih dana broj zaraženih povezanih sa svadbom još povećati. Svi sa svadbe se trenutno liječe kod kuće, a riječ je o blažim kliničkim slikama, javlja stožer.

Tijekom jučerašnjeg dana na bolničko liječenje zaprimljene su 3 osobe. Dvije osobe od 60 godina zbog intenzivnijeg praćenja i liječenja te jedan 30-godišnji muškarac zbog teže kliničke slike.

Šibensko-kninska županija

U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije 14 osoba pozitivno je na covid-19. Od tog broja 12 osoba ima prebivalište na području Šibensko-kninske županije – 11 na području Grada Šibenika i jedna na području Grada Skradina. Dvije novooboljele osobe trenutno borave na području županije, dok im je prebivalište drugdje.

Većina novooboljelih je mlađe životne dobi i uglavnom su kontakti prethodno oboljelih.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 588 osoba.

U posljednja 24 sata uzorkovano je 198 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.

Na Odjelu infektologije Opće bolnice Šibensko-kninske županije od bolesti covid-19 liječe se tri osobe i nisu na respiratoru.

U Šibensko-kninskoj županiji trenutno je 138 aktivnih slučajeva oboljenja od covid-19 infekcije.

Međimurska županija

Od 85 jučer uzetih uzoraka u ZZJZ Međimurske županije, 83 nalaza su negativna, a 2 pozitivna. Danas su do 11 h testirane 83 osobe i uzorci su u obradi.  

Do sada je ukupno izvršeno 2955 testiranja na covid-19 virus. Trenutno je aktivnih 26 pozitivnih na SARS-CoV-2 virus, a 231 osoba je u samoizolaciji (pozitivni na covid-19 virus i njihovi kontakti).

Virovitičko-podravska županija

Mlada ženska osoba s područja Virovitičko-podravske županije novo je inficirana osoba virusom SARS-CoV-2, objavio je stožer. Ona ima blage simptome bolesti, na kućnom je liječenju, zarazila se na ljetovanju. Iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije podcrtavaju na odgovorno ponašanje i pridržavanje epidemioloških mjera kako bi se spriječilo daljnje širenje zaraze.

Broj testiranih, u posljednja 24 sata je bio 25 (24 negativnih i jedna pozitivna), a od početka epidemije u VPŽ on je trenutno 2759. Podsjetimo, od početka koronavirusa na području Virovitičko-podravske županije 44 osobe su se zarazile covidom-19. Od toga, dvanaest ih je trenutno aktivno, trideset i jedna osoba se oporavila, dok je jedan muškarac preminuo.

Primorsko-goranska županija

U Primorsko-goranskoj županiji u posljednja 24 sata evidentirano je još četvero novozaraženih koronavirusom, a riječ je o mlađim ljudima, koji su već u samoizolaciji, doznaje se u subotu iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Novozaražene osobe su već u samoizolaciji kao kontakti ranije zaraženih osoba, a među novozaraženima nema turista.

Četiri osobe u županiji su ozdravile pa je u toj županiji do sada ozdravilo 165 osoba, a aktivna su 43 slučaja infekcije koronavirusom.

S obzirom na znatno povećane potrebe i zahtjeve za PCR testiranjima na covid-19 kao posljedicu propisa pojedinih država u koje se turisti vraćaju iz Hrvatske ili u koje putuju hrvatski državljani, županijski Nastavni zavod za javno zdravstvo nedavno je privremeno povećao i proširio kapacitete za uzorkovanje i testiranje pa se, osim u Rijeci, uzorci za testiranje mogu dati u ispostavama u Malom Lošinju, Rabu, Cresu i Krku.

Vukovarsko-srijemska županija

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8 sati, u posljednja 24 sata je pet novopozitivnih na koronavirus, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite.

Među novozaraženima po jedna je osoba iz Tovarnika, Vukovara, Ivankova, Cerića i Otoka.

U protekla 24 sata testirane su 124 osobe. Do sada je ukupno testiranih na području županije 7510 osoba, navode iz stožera.

Dodaju kako je u samoizolaciji 181 osoba, a 26 osoba je hospitaliziranih.

Od ukupnog broja pozitivnih, 10 je djelatnika iz sustava zdravstva (dva liječnika, dvije medicinske sestre/tehničara, tri druga zdravstvena radnika i tri nezdravstvena radnika). U samoizolaciji iz sustava zdravstva su 54 djelatnika (osam liječnika, 33 medicinskih sestara/tehničara, 12 drugih zdravstvenih radnika i jedan nezdravstveni radnik).

Od početka epidemije, u Vukovarsko-srijemskoj županiji oboljele su ukupno 584 osobe, od kojih su 442 osobe izliječene, a ukupno je devet do sada umrlih osoba.

Istarska županija

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je najviše uzoraka briseva od početka epidemije, ukupno 440 uzoraka briseva (240 za administrativne potrebe) na covid-19, od kojih je 7 pozitivno.

Kod 6 slučajeva radi se o osobama iz mjera samoizolacije ili su bliski kontakti već potvrđenih pozitivnih osoba (2 su povezane s objektom za proizvodnju i prodaju mesa, 2 su obiteljski i bliski kontakti i 2 iz predškolske ustanove Pula). U jednom slučaju u tijeku je epidemiološka obrada. Izliječene su 2 osobe.

Trenutno je 63 aktivnih covid-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 201 osoba.

Osječko-baranjska županija

Od ukupno 220 uzoraka obrađenih u zadnja 24 sata u laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije četiri su bila pozitivna na koronavirus. Dvije novooboljele osobe su iz Osijeka, a po jedna iz Đakova i Koške.

Epidemiolozi su mjeru samoizolacije odredili za osam kontakata novooboljelih osoba pa su sada na području Osječko-baranjske županije pod tom mjerom ukupno 283 osobe. Trenutno je u Kliničkom bolničkom centru Osijek hospitalizirano 20 pacijenata od kojih su četiri na respiratoru.

Policija je obavila 25 provjera osoba u samoizolaciji i sve su zatečene na prijavljenoj adresi. Inspektori i službenici civilne zaštite proveli su 18 nadzora provedbe mjera i preporuka u vezi koronavirusa (sedam prodavaonica i trgovina, tri svadbe i dr.) te izrekli četiri usmena upozorenja zbog uočenih nepravilnosti.

Sisačko-moslavačka županija

Na današnji dan u Sisačko-moslavačkoj županiji jedna je novooboljela osoba od zarazne bolesti covid-19. Osoba je s područja grada Petrinje, izvijestio je stožer.

Iz županijskog Stožera CZ i dalje apeliraju na sve stanovnike županije da se pridržavaju epidemioloških mjera i preporuka Nacionalnog stožera.

Koprivničko-križevačka županija

Županijski Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije je nakon pristiglih rezultata jučerašnjih testiranja i potvrđenih 6 novo oboljelih osoba od bolesti covid-19 na području županije sazvao sjednicu Stožera i press-konferenciju za medije.

U posljednja 24 sata testirano je ukupno 30 osoba, od toga je potvrđeno 6 novozaraženih koronavirusom, a naglo se povećao i broj osoba kojima je izrečena mjera samoizolacije. U tijeku je daljnja epidemiološka obrada, a u ovom trenutku na području županije je 70 osoba u samoizolaciji i 4 osobe u drugim županijama, ali koje su bile bliski kontakti zaraženih osoba s đurđevačkog područja. Trenutno je na području županije 15 aktivnih slučajeva.

Krapinsko-zagorska županija

U protekla 24 sata na području Krapinsko-zagorske županije evidentirane su 3 nove osobe zaražene koronavirusom. Novooboljeli imaju prebivališta na području Grada Oroslavja te općina Gornja Stubica i Jesenje. Radi se o jednom kontaktu već poznate oboljele osobe te o dva nova slučaja koji će se epidemiološki obraditi.

Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom osoba s područja Krapinsko-zagorske županije je 17. U samoizolaciji se nalazi 78 osoba.

Izvor: Index.hr i Jutarnji.hr

HRVATSKA 22. kolovoza protiv Francuske otvara Europsko odbojkaško prvenstvo

GOTOVO ZA OVU GODINU: Završili ljetni kampovi Grada Poreča i Društva Naša djeca – Zabavna ljetna baza