in

Novi val telefonskih prevara: Ako nasjednete minutu ćete platiti i 50 kuna

Ilustracija

Cijena poziva ovisi o tarifi samog operatera. Rješenje je jedino – ne odgovarajte na pozive jer tada troška nema.

Internet i telefonske prevare svakim su danom sve češće, a ovih se dana najviše može čuti o pozivima iz Velike Britanije s nepoznatih brojeva. Tko nasjedne i nazove natrag, minutu poziva platit će čak 50 kuna. 

Ovakve telefonske prevare nisu novitet, a zajedničko im je da se obično periodično pojavljuju te u istom tjednu zazvoni telefon i na tisuće ljudi diljem Hrvatske. Oni koji nasjednu i nazovu vidjeti tko ih je to zvao s nepoznatog broja, skupo će tu odluku platiti. Iz HAKOM-a upozoravaju da je upravo u tijeku novi val prijevare koja stiže iz V. Britanije.

– Brojevi hrvatskih korisnika povremeno budu meta takvih prevara, a one se provode kao kampanje pozivanja u kojima veći broj hrvatskih korisnika odjednom bude obuhvaćen pokušajima prijevare. Takvi pokušaji, nažalost, nisu rijetki te se s različitim oblicima pokušaja prijevara susreću gotovo svi operatori i njihovi korisnici, kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj – kažu u HAKOM-u, piše 24 sata. Obično su to pozivi s Maldiva, iz Samoe, Burkine Faso, Argentine, ali u HAKOM-u kažu da mogu stići i iz Slovenije ili Latvije. 

No, cijena poziva ovisi o tarifi samog operatera. Rješenje je jedino – ne odgovarajte na pozive jer tada troška nema.

– Bilo je slučajeva da su korisnici dobili SMS s nepoznatog broja, a sadržaj takve poruke često glasi: ‘Hitno me nazovi’ – napominju iz HT-a gdje su ove godine evidentirali lažne pozive iz Vanuatu, Togo, Fiji, Tunis, Samoa te Burkina Faso, nekoliko prevara su i spriječili, objavio je Večernji.hr gdje možete pročitati cijeli članak.

RUBEN FINDERLE – porečki kviz-maher osvojio 125.000 kuna na Milijunašu, sreću imao i Medulinac Neven Milijić

IMA BAKTERIJU: S tržišta se povlači jedna vrsta šunke, provjerite jeste li je kupili