in

Objavljena nova korona-karta, hrvatska obala i dalje narančasta

Izvor ECDC

OBJAVLJENA je nova europska korona-karta. Na karti koju objavljuje Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) ima značajnih promjena, ali kad je riječ o Hrvatskoj, stanje je isto kao prošlog četvrtka – hrvatska obala je narančasta, a kontinentalna Hrvatska je i dalje u zelenom. 

Na karti je sada gotovo cijela Francuska, s izuzetkom dvije središnje pokrajine, narančasta, kao i otprilike četvrtina Italije. Narančasto je i više od polovice Grčke te većina Danske, a i manji dijelovi Švedske i Finske. U crvenom su Portugal, nešto više od polovica Španjolske, Irska, Luksemburg, trećina Nizozemske, ostatak Grčke, djelić Danske te Malta. 

Tamnocrvenu boja koju označava najgoru epidemiološku situaciju ima ostatak Španjolske, ostatak Nizozemske i Cipar.

ECDC kartu ažurira svakog tjedna. Boje za pojedina područja se određuju kombinacijom broja potvrđenih slučajeva zaraze u proteklih 14 dana na 100 tisuća stanovnika i postotka testirane populacije. Najnovija karta objavljena je danas, navodi Index.

Riječ je o najvažnijoj karti za koronavirus u Europskoj uniji, a referentnom se smatra jer zemlje članice EU donose mjere i određuju uvjete za ulaz iz određene zemlje upravo prema boji koju ta zemlja ima na karti ECDC-a. 

Danas imamo 179 novih slučajeva na 3929 testiranja. Udio u broju testiranih je 4.56 posto. 35.9 je kumulativna stopa za dva tjedna na sto tisuća stanovnika

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je ukupno 918. Među aktivnima su 124 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 14 pacijenata.
 
Preminula je 1 osoba.

Izvor Index.hr

lisice policija uhićenje

POREČ/VRSAR: Krao po kampovima, prijavljen za pet kaznenih djela

Financiraju Grad Buje i Županija: Kuća kaštela u Momjanu kao čuvar i promotor vrijedne kulturne baštine Istre