in

Objavljena nova korona-karta

Izvor ECDC

HRVATSKA je u cijelosti narančasta na novoj karti raširenosti koronavirusa Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) objavljenoj u četvrtak. Na prošlotjednoj karti dio zemlje bio je u zelenom.

Epidemiološka karta ECDC-a za Europu objavljuje se svaki tjedan na temelju 14-dnevne incidencije i udjela pozitivnih testova u ukupnom broju testiranih, navodi Index.

Na prošlotjednoj karti u narančastom su bile gotovo dvije trećine Hrvatske, Grad Zagreb, sve obalne županije od Istarske do Dubrovačke i sjeverne od Zagrebačke do Međimurske i Koprivničke. U zelenom je tada bilo osam županija, od Karlovačke na zapadu do Vukovarske na istoku. 

Turistički konkurenti praktički svi u crvenom

Turistički konkurenti Hrvatske u pravilu imaju lošiju epidemiološku situaciju od hrvatske obale. Cijela Grčka je u crvenom ili tamno crvenom, dok je Cipar u tamno crvenom. Cijeli je Portugal označen crvenom bojom, dok u Francuskoj i Španjolskoj nema regije koja nije u crvenom ili tamno crvenom. Južna i srednja Italija su u crvenom, dok je većina ostalih talijanskih regija u narančastom. 

Austrija i Slovenija su narančaste, a crvene se južna Njemačka i južna Belgija, dok je sjeverni dio tih zemalja narančast. Nizozemska je isto većim dijelom narančasta. U Skandinaviji su Norveška i Finska narančaste, ali je Švedska u crvenom. Crvene su i Litva i Estonija na Baltiku, a Latvija je u narančastom.

Tko stoji najbolje?

Najbolje na karti ECDC-a stoje Mađarska, Češka, Poljska, Slovačka i Rumunjska, koje su u potpunosti zelene. Rumunjskoj susjedna Bugarska je pak u crvenom. 

Cijeli članak pročitajte na https://www.index.hr/vijesti/clanak/objavljena-nova-koronakarta-cijela-hrvatska-je-narancasta/2299826.aspx

POREČ: NK Jadran i ISTRA POMAŽE potpisali povelju o suradnji – Prodajom ulaznica pomoći će se obitelji Radin

Fuchs: Blaže epidemiološke mjere u novoj školskoj godini