in

ISTRAŽIVANJE PORTALA GRADONAČELNIK.HR: Umag jedini u Istri osigurao besplatni vrtić za svu djecu

Foto: PixaBay.com

Uz zaposlenje, pristojnu plaću i riješeno stambeno pitanje mladih obitelji, ključni preduvjet za promjenu negativne demografske slike u Hrvatskoj je i razvijena i roditeljima dostupna mreža jaslica i vrtića. Zahvaljujući EU natječajima i pojačanoj aktivnosti lokalne samouprave u pripremi projekata, u Hrvatskoj je u različitim fazama pripreme ili gradnje gotovo 200 novih vrtića pa manjak kapaciteta i nedostupnost smještaja postaje sve manji problem. Osim toga, veliki broj gradova osigurao je i EU sredstva za poboljšanje uvjeta rada vrtića, što se prvenstveno odnosi na produljenje rada do 21 sat, pa roditelji koji rade u smjenama ubuduće neće morati razbijati glavu što i kamo s djecom dok su na poslu.

Objavio je to portal Gradonačelnik.hr koji je odlučio istražiti cijene vrtića po gradovima kako bi utvrdili koji su to gradovi u kojima roditelji, kada je o vrtićima riječ, imaju najmanje financijskih briga. Samo četiri u Hrvatskoj osiguralo je besplatne vrtiće za svu djecu, od kojih je jedini predstavnik Istre Umag. Ostali su Belišće, Vrlika i Obrovac. U istraživanje su uključili 124 od ukupno 128 gradova, u kojima se cijene za prvo dijete kreću od 270 do čak 900 kuna.

S obzirom, pak, da gradovi imaju različite modele plaćanja, pa dio ima pogodnosti i popuste za određene socijalne skupine, a dio ih cijene formira po dohodovnom cenzusu, portal je u analizi i prikazu cijena uspoređivao najviše cijene koje roditelji plaćaju za 1., 2., odnosno 3. dijete u obitelji.

Gledajući ono najvažnije – koliko roditelji plaćaju smještaj djece u vrtiću, u najboljoj situaciji su, uz spomenuta četiri grada koji daju besplatno, roditelji iz Komiže koja je sa cijenom od 270 kuna rekorder po najnižoj cijeni vrtića u zemlji. Slijedi niz gradova u kojima se cijene kreću od 300 do 500 kuna, među kojima portal Gradonačelnik.hr nije naveo nijednog iz Istre.

U svim ostalim gradovima roditelji za prvo dijete u vrtiću plaćaju od 500 pa sve do 900 kuna, s tim da se cijene u najvećem broju gradova – 51 – kreću od 600 do 700 kuna za prvo jedno/prvo dijete u vrtiću. U 17 gradova roditelji plaćaju 500 kuna, u 22 između 500 i 600 kuna, u 11 gradova između 700 i 800, te u pet iznad 800 kuna.

Cijene vrtića za drugo i treće dijete iz iste obitelji, kada su istodobno u vrtiću, u većini gradova se snižavaju, i to do 50 posto za 2. dijete, pa sve do besplatnog za 3. dijete, što omogućava 61 grad.

Opatija je, pak, jedini grad koji osigurava besplatan smještaj za drugo dijete.

Kao što smo naveli, gotovo polovica gradova za treće dijete iz obitelji osigurava besplatan smještaj, dok se u ostalima cijene kreću od 100 do čak 610 kuna.

Polovica gradova sufinancira smještaj u privatnim vrtićima

Oko polovice gradova, njih 60-ak, u određenom iznosu sufinancira i smještaj djece u privatnim vrtićima i obrtima dadilja. Modeli sufinanciranja su različiti, a po iznosu prednjači Grad Zadar koji u jednakom iznosu, sa 1.700 kuna, sufinancira smještaj u privatnom i gradskim vrtićima, potom Zaprešić koji smještaj u privatnim vrtićima sufinancira sa 950 kuna za prvo dijete, 1.100 za drugo i 1.700 kuna za treće, a sličan raspon sufinanciranja – od 950 za prvo do 1200 kuna za treće dijete je i u Svetom Ivanu Zelini. Delnice za smještaj djece u privatnim vrtićima izdvaja po 1.200 kuna po djetetu, Poreč 1.140 kuna, Labin 1.070, a po 1.000 kuna za privatne vrtiće i obrte dadilja izdvajaju i Koprivnica i Samobor, koji su –  inače, u samom vrhu po broju otvorenih obrta dadilja u Hrvatskoj. Grad Bjelovar privatne vrtiće sufinancira od 893 do 1.050 kuna, ovisno o dohodvnom cenzusu roditelja, Dubrovnik izdvaja po 1.000 kuna, a tu je još i Grad Pula s 970 kuna sufinanciranja.

Više o ovom istraživanju pročitajte na portalu Gradonačelnik.hr.

Istramet: Slab snijeg zabijelio Istru, sutra sunce i bura

porec puzzle

Poreč – Puzzle od 150 dijelova