in

Kako će izgledati državna matura? Učenici bi mogli dobiti bonus

Ilustracija

Počelo je drugo polugodište. Najviše briga i problema imaju maturanti. Kako će završiti njihovo srednjoškolsko obrazovanje? HRT je doznao neke od opcija polaganja državne mature koje će Nacionalni centar predložiti Ministarstvu obrazovanja. Jedna od ideja je da ovogodišnja generacija maturanata ima bonus.

Što taj bonus točno znači?

“Bonus je jedna zaštita maturantima kako se ove godine ne bi dogodilo da se eventualno zbog svih okolnosti u kojima su se našli poveća broj onih koji nisu položili ispite mature”, rekla je ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Ivana Katavić, objavio je Index.

Jedan od scenarija je i da se ispiti ponovno polažu u dva bloka, obvezni pa izborni predmeti. Plan je da se konačni rezultati znaju do 21. srpnja, a produlji li se nastavna godina, u pričuvi su i drugi rasporedi pisanja ispita.

Ima i još jedan važan prijedlog za Sisačko-moslavačku županiju, pogođenu potresima.

“Naš je prijedlog da se u toj županiji osnuju školski ispitni centri kako bi učenici i dalje pisali u njima poznatom okružju”, istaknula je Katavić. Nada se da će Ministarstvo prihvatiti njihove prijedloge, kako bi maturanti uz sve stresove što bezbolnije izašli iz srednjoškolskih klupa.

Ovogodišnja matura piše se u cijelosti i obuhvatit će sve sadržaje ako tako prihvati Ministarstvo, ali će kriteriji vrednovanja biti prilagođeni maturantima. I bit će takvi da će pozitivno utjecati na njihov uspjeh.

Cijeli članak pročitajte na https://www.index.hr/vijesti/clanak/kako-ce-izgledati-drzavna-matura-ucenici-bi-mogli-dobiti-bonus/2247900.aspx

VRSAR: Na natječaju za financiranje udruga osigurano 980 tisuća kuna

Istarski stožer o koroni: 9 novih slučajeva, cijepljeno 1% stanovništva