in

Kako su s popisa lektire izbrisani Pipi Duga Čarapa, Heidi, Ježeva kućica i Mali princ

Jasno je da postoje snažni dugogodišnji prijepori u struci, ali i javnosti vezano uz lektiru. I ja sam kao ministrica shvatila jasnu poruku i uvažit ću kritike – poručila je jučer ministrica obrazovanja Blaženka Divjak nakon što je u javnosti na nož dočekan “njezin” popis obveznih književnih djela za srednjoškolce, posve drukčiji od liste koju je sastavila stručna radna skupina izabrana na natječaju upravo za taj posao.

Isprika Divjak rezultat je izbrisanih brojnih književnih naslova, poput “Ježeve kućice”, “Malog princa”, “Smogovaca”, “Heidi”, ali i djela suvremenih autora poput romana Ivane Simić “Hotel Zagorje”, Šoljanova “Kratkog izleta”, “Nepodnošljive lakoće postojanja” Milana Kundere, djela Olje Savičević Ivančević “Adio kauboju” ili romana Damira Karakaša “Sjećanja šume”. Ipak, ministrici se najviše zamjerilo brisanje “Dnevnika Anne Frank”. Kako je kazala, sada je zamolila kolege da hitno sastave anketni upitnik za sve učitelje hrvatskog jezika u osnovnim i srednjim školama. Tražili još vremena – Upravo će oni svojim odgovorima kreirati preporučeni popis suvremenih lektirnih djela. To možda i nije uobičajena metoda, ali mislim da ovako snažne prijepore, oko kojih očito nema suglasja unutar struke, mogu riješiti samo ljudi iz učionica koji svaki dan provode s učenicima i koji najbolje mogu autonomno procijeniti kojim lektirnim djelima će najbolje ostvariti ishode učenja koji su predviđeni kurikulom hrvatskog jezika – kazala je Divjak.

Iako svjesna da anketni upitnik među učiteljima nema uporište u Strategiji niti u ijednom propisanom aktu, ministrica ipak tako planira prerezati polemike oko književnih djela i sastaviti novi lektirni popis prije početka školske godine. A cijelu sadašnju dramu Divjak je imala prilike spriječiti i ranije – da je uvažila upozorenja članova stručne radne skupine za hrvatski jezik. Naime, Večernji list u posjedu je dokumenata iz kojih je vidljivo da su je na propuste u hrvatskom još u prosincu upozorili članovi stručne radne skupine. 

Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/vijesti/kako-su-s-popisa-lektire-izbrisani-pipi-duga-carapa-heidi-anne-frank-i-mali-princ-1300973 – www.vecernji.hr

Noćas će policija kontrolirati vozače na alkohol i drogu u cijeloj Istri

Prometna nesreća u Tinjanu kod skretanja za Butore: TRI OSOBE OZLIJEĐENE