in

POČINJE 7. RUJNA – Objavljene upute za početak škola, evo tko mora nositi maske

Ilustracija

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs i Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a, predstavili su upute za početak školske godine. Ministar je još ranije najavio da oko početka škole nema dvojbe, ona će početi 7. rujna u cijeloj Hrvatskoj, objavio je Jutarnji.hr.

– Ova uputstva odnose se na djecu predškolske i školske dobi.. Osnovno pravilo je da u školu ne ide onaj koji ima simptome ili ima saznanja da je zaražen. Treba održavati razmak, treba odvajati druge i smanjiti kontakte. Ono što je važno je da su upute pisane tako da svaka škola i vrtić treba iz njih napraviti ono što može, ali prilagoditi svojim specifičnostima jer su diljem RH različiti uvjeti. Važno je da svi budu upoznati s ovim uputama. Osnovno pravilo: u školu ne ide onaj tko ima simptome zarazne bolesti, tko je u samoizolaciji ili onaj tko zna da je zaražen. Treba održavati razmak, smanjiti fizički kontakt među grupama, pojačati higijenu prostora i osobnu, i redovito provjetravati. Upute se odnose i na razrednu i na predmetnu nastavu. Razradili smo neke mogućnosti koje mogu pomoći organizacije nastave. Potrebno je organizirati predmetnu nastavu da što manje dolaze u kontakt sa što manjim brojem nastavnika tijekom jednog dana, predlaže se dvosatna ili trosatna nastava. Ne počinje nastava za sve u isto vrijeme. Razlomit će se dolasci i odlasci i vrijeme odmora. Tu je pitanje zamjenskog prostora za slučaj da u nekoj učionici ima veći broj učenika. Za učenike od 5. do 8. razmaka je poželjna distanca 1,5 metar, a za srednjoškolce i do 2 metra. U razredima gdje bude bilo previše djece u odnosu na veličinu prostora, može se razmišljati o turnusnoj nastavi, da imamo alteracije kroz 1 tjedan ili režim 3+2 ili 2+3 dana. Maske su obavezne u samo nekim situacijama. Medicinska maska je važna za nastavnika ako dijete oboli i on čeka roditelje. Za to treba biti poseban prostor u školi – rekla je Ivana Pavić Šimetin.

– Maske su obavezne i za pomoćnike u nastavi, njegovatelje i zdravstvene radnike, za tzv. 3. odgajatelja, obavezne maske su i za učitelje, isto tako se odnose na nastavnike u slučaju da nema razmaka u učionici od 1.5 ili 2 metra za srednjoškolce. Ako se može postići takav razmak, onda neće biti potrebne maske za učenike, a za nastavnike na hodniku, u zajedničkim prostorijama da. Ako je negdje dobra epidemiološka situacija, može se dogoditi da se ovo i ukine i sva djeca budu zajedno na nastavi.

– Maske su obavezne za učitelje ostalih predmeta na razrednoj nastavi, npr. engleskog jezika, ali i u vrijeme kada se kontaktira s drugim odraslim osobama. Kad se u školama i vrtićima nose maske, trebaju se nositi pravilno i na tome će se trebati puno raditi. Važno je praćenje znakova bolesti i temperature. Mjerenje temperature kod ulaza djece u škole se pokazalo kao nepraktično, ali apelira se na roditelje da izmjere temperaturu prije kretanja djeteta u školu , a stariji učenici to trebaju raditi sami.

Kako razlikovati Covid-19 od obične prehlade?

– Važno je da, ako se kod kuće dijete razboli, da dijete ni ne dolazi u školu, a ako se razboli u školi, dijete se odvaja od drugih i zove se roditelja. Epidemiologu se treba javiti svako grupiranje osoba gdje ima sumnje na Covid-19. Ne treba raditi paniku od pojedinačnih slučajeva i odmah pretpostaviti da se radi o Covidu jer ni druge bolesti nisu nestale. Ako se radi o pojedinačnom učeniku ili nastavniku, nastava se i dalje odvija, a liječnik procjenjuje ima li elemenata i potrebe za testiranjem ili nema. Kod grupiranja dvije ili više osoba sa simptomima, ravnatelj treba odmah to javiti nadležnom epidemiologu i tada započinje epidemiološki nadzor. Moramo biti svjesni da će to za školu i vrtić rezultirati samoizolacijom svih koji su bili u kontaktu s pozitivnim djetetom ili nastavnikom, što će biti jedan razredni odjel ili vrtićka grupa.

– Kod putovanja u školu trebaju se primijeniti mjere za javni prijevoz, trebaju putovati zajedno u istim grupama u kojima sjede u razredu. Rizik od zaraze za djelatnike se nije pokazao veći od rizika zaraze u nekim drugim djelatnostima. Djelatnici s kroničnim bolestima svakako trebaju nositi maske.

– Za izrazito vulnerabilne osobe, potrebno je pojedinačno razmotriti tko je taj tko ne može raditi ili pohađati nastavu. Izostanci su uvijek bili za one koji su bolesti uobičajena stvar i za to se dobivalo opravdanje od liječnika. Tu će se primjenjivati isti princip. Postoji i mogućnost nastave kod kuće i drugih oblika nastave i nekim slučajevima.

Potom je riječ uzeo ministar Radovan Fuchs:

– U osnovnoj školi je razlika između provođenja nastave od 1. do 4. razreda, gdje djeca pohađaju školu u tzv. balončiću. Ulaze integralno u razred, ne izlaze pod odmorom, kontrolirano odlaze na toalet, razrednica je cijelo vrijeme s njima. Sprečava se miješanje, zabranjuje se ulazak stranim osobama u školu, djecu se dovodi pred ulaz u školu. Sva djeca su u razredima bez maski i učiteljica je bez maski. Ako ulazi drugi nastavnik, on može ući s maskom. U razredima od 5. do 8. razreda, epidemiološke mjere su iste, a dijelimo razrede na pola ako su veliki, da bismo dobili razmak. Ako je prostor manji, onda učitelj i učenici imaju maske, ali preporučuje se da se razredi podijele i da se osigura fizička distanca. U suradnji sa stožerima, ravnatelj može zatražiti mišljenje ako se procijeni da u tom području epidemiološka situacija dozvoljava ponovno spajanje razreda. Slično je i u srednjim školama, gdje uz pridržavanje svih mjera i nošenje maski, ovisno o distanci, se odvija nastavni proces. Imamo mogućnost blok nastave da se čim manje drugih osoba miješa i dolazi u kontakt s jednim razredom. Sva djeca u kretanju po hodnicima i na putu do škole u javnom prijevozu moraju nositi maske. U pripremi je i jedan daleko širi dokument koji ove osnovne postulate razrađuje u različitim scenarijima i trebao bi olakšati organizaciju nastave. Sutra ćemo Skypeom razgovarati sa svim ravnateljima da bismo i s njima uspostavili dijalog, bit će posebne telefonske linije…

Cijeli članak pročitajte na https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/predstavljene-upute-za-pocetak-skolske-godine-poznato-je-i-tko-sve-mora-nositi-maske-15015142

136 NOVIH SLUČAJEVA – Božinović: “Ne smije biti novog lockdowna”

POREČ: Završio STREET ART u znaku mladih i kreativnih domaćih snaga