in

Roditelji moraju potpisati da djecu šalju u školu na vlastitu odgovornost

Ilustracija

Je li u interesu djece prepuštanje roditeljima odluke o povratku u školu, obaveza učitelja da paralelno provode nastavu online i u školi te organiziranje nastave prema uputama HZJZ-a, koje je, kako tvrde ravnatelji, nemoguće provesti, ili su na prvome mjestu ekonomski interesi, te kako će se sve to odraziti na djecu?

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević jučer se oglasila i podsjetila da je još 24. travnja pozvala HZJZ da pravovremeno jasno definira konkretne mjere za zaštitu zdravlja djece s obzirom na opasnost od širenja zaraze.

Tom je prilikom iznijela stajalište da ovu školsku godinu i za najmlađe učenike treba završiti online nastavom, bez povratka u školske klupe, te o tome obavijestila Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Vladu i Nacionalni stožer civilne zaštite, piše u subotu Jutarnji list.

– Stajalište pravobraniteljice je kako činjenica da roditelji moraju ići na posao nije dovoljan razlog da se djecu i njihove obitelji izlaže dodatnome riziku, opterećenjima i nesigurnosti, tim prije što su odlukom Vlade RH već od 19. ožujka 2020. ustrojena dežurstva u slučaju da ne postoji druga mogućnost zbrinjavanja djece zaposlenih roditelja – podsjeća se na službenim stranicama dječje pravobraniteljice, uz nadu da će se upute HZJZ-a u potpunosti provoditi.

Pravo na zdravlje

Gordana Buljan Flander, klinička psihologinja i psihoterapeutkinja, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, ističe kako je zbunjujuće za roditelje kad im se daje odgovornost za odluku o slanju djece u školu u situaciji kada nemaju dovoljno informacija.

– Neprihvatljivo mi je da se traži odgovornost od nekoga kome nije omogućeno potpuno informirano donošenje odluka tako velike važnosti. U situaciji opće nesigurnosti koja se odražava na sve nas, i ova odgovornost na leđima roditelja pridonosi povećanju njihove nesigurnosti, nastavno na nesigurnost djece i osjećaj da se ne mogu pouzdati u snažno i jasno vodstvo – kaže Buljan Flander.

Slično razmišlja i psihologinja Marina Ajduković. – Treba voditi računa o kapacitetima ljudi za promjene. On je smanjen, a pogotovo za preuzimanje odgovornosti za ovako važne stvari. Roditelji preuzimaju prevelik teret odgovornosti za ono o čemu nisu dovoljno informirani – kaže Ajduković, uz napomenu kako roditelji nisu odlučivali niti o zatvaranju škola. Ovdje se radi o pravu djeteta na fizičko i mentalno zdravlje, i odluku o povratku djece u školu po njoj su trebali donijeti epidemiolozi zajedno sa stručnjacima za mentalno zdravlje i skinuti teret s roditelja.

– Najbolja opcija bi bila da su sva djeca u jednakom režimu – da nastavimo školsku godinu online, ili da se sva djeca vrate u školu i da to funkcionira kao zajednička odluka – kaže školska psihologinja i dekanica Filozofskog fakulteta Vesna Vlahović Štetić.

Cijeli članak pročitajte na https://www.jutarnji.hr/vijesti/obrazovanje/vodeci-strucnjaci-za-jutarnji-o-odluci-ministarstva-obrazovanja-koja-je-zbunila-mnoge-ili-su-sva-djeca-trebala-u-skolu-ili-nastaviti-online/10265590/

ISTRA: Sportsko-rekreacijske djelatnosti zahtijevaju popuštanje mjera i ponovni početak rada

ISTRA: Sportsko-rekreacijske djelatnosti zahtijevaju popuštanje mjera i ponovni početak rada

Bez vode 21. studenog nekoliko ulica u Poreču

Bez vode 4. svibnja dio Kaštelira i Višnjana