in

Školska godina kakva se ne pamti: Više od 450 tisuća đaka uz posebne mjere sjelo u klupe – neke škole odgodile zbog zaraženih ili kreću online

Ilustracija

Danas je počela nova nastavna godina za gotovo pola milijuna učenika u Hrvatskoj, a škole su do zadnjeg trena obavljale posljednje pripreme uoči početka jedne od najzahtjevnijih nastavnih godina u povijesti. Neki učenici tek su jučer saznali da danas neće sjesti u školske klupe kao većina njihovih kolega, dok su neki jučer dobili informaciju da će umjesto online ipak krenuti u školu, piše Index.

Ova će nastavna godina biti posebna po pandemiji koronavirusa, odnosno epidemiološkim preporukama koje će se morati poštivati. Najvažnije su one o maskama te skraćenim satima. Maske su obavezne u višim razredima osnovne škole te u srednjoj školi ako se u učionici ne može osigurati dovoljan razmak među učenicima, a brojne škole imat će i skraćen sat na 40 minuta kako bi lakše organizirale ulaske i izlaske. Brojne škole osigurat će po dvije maske za svoje učenike.

Koronom su zaraženi, koliko je dosad poznato, djelatnici u najmanje devet škola u Hrvatskoj. Radi se o školama u Koprivnici, Murteru, Dubrovniku, Prelogu, Loboru, Slavonskom Brodu i Sinju u kojima nastava kreće online, dok su dvije odgodile početak nastave.

Preko 100 djelatnika škole i preko 1.500 učenika u samoizolaciji

Prema podacima koje je rekao savjetnik ministra obrazovanja Božo Pavičin, krajem tjedna je oko 105 djelatnika škola diljem zemlje bilo u samoizolaciji i oko 1500 djece, a zaraženo je oko 250 djece do 18 godina.

“Već nekoliko tjedana upozoravamo da se djelatnici škola sačuvaju, ne toliko od samog virusa, nego od samoizolacije. Ove škole su izvan pogona jer je velik broj djelatnika završio u samoizolaciji i toga se moramo čuvati. Apeliram na sve djelatnike: pripazite se, poštujte razmake i pravila i slušajte epidemiologe da se ovo ne bi više događalo”, poručio je Pavičin gostujući u Temi dana na HRT-u.

“Nisu strašne brojke o pozitivnima, puno su strašnije ove o samoizolaciji. Kako je rekla profesorica Šimetin, ako 20 đaka bude u samoizolaciji, imate samo jedan razred van sustava, a ako imate 20 djelatnika, onda imate cijelu školu van sustava, na to trebamo paziti”, rekao je Pavičin.

U Zagrebu će i 6500 učenika iz škola oštećenih u potresu krenuti organiziranim prijevozom u zamjenske škole.

Tri modela nastave

Ministarstvo znanosti i obrazovanja na čelu s ministrom Radovanom Fuchsom objavilo je prije nekoliko dana veliki dokument u kojem su objašnjena tri modela nastave za nadolazeću nastavnu godinu i preporuke za provedbu nastave.

Ponuđena su tri glavna modela (A, B i C) za provođenje nastave. Modeli se suštinski razlikuju u načinu provođenja nastave, pa tako imamo potpunu nastavu u školama, djelomičnu nastavu u školama i na daljinu i potpunu nastavu na daljinu. 

Bez obzira na to za koji su se od modela odlučile škole, bit će nužno i dosljedno provođenje svih mjera i preporuka za rad. 

U slučaju pogoršanja ili poboljšanja epidemiološke situacije na lokalnoj razini, o zatvaranju, odnosno otvaranju odgojno-obrazovne skupine ili razrednog odjela u pojedinoj školi ili pak određene škole u županiji odluku donosi ravnatelj ustanove u suradnji s osnivačem i nadležnim lokalnim stožerom.

Model A – učenici su u školi

Kako model A podrazumijeva održavanje nastave sa svim učenicima u školi, od velike će važnosti biti pridržavanje epidemioloških uputa. Pod tim se podrazumijevaju pojačana osobna higijena, dezinfekcija ruku i poštivanje najvećeg mogućeg fizičkog razmaka kod učenika od 1. do 4. razreda osnovne škole, a kod učenika od 5. do 8. u učionicama mora biti osiguran fizički razmak od 1,5 metara, odnosno u učionicama srednjih škola fizički razmak od oko dva metra između svih osoba, uključujući i nastavnike.

Ako propisani razmak nije osiguran, učenici i nastavnici obvezni su nositi maske. Onima koji spadaju u izrazito vulnerabilnu skupinu, o čemu nadležni liječnik izdaje potvrdu, kao i za učenike koji su odsutni iz škole jer su covid-pozitivni i koji su u samoizolaciji, nastava će se organizirati kao nastava na daljinu.

Model B – malo u školi, malo online

Kod ovog modela podrazumijeva se da učenici nastavu prate dijelom u školi, a dijelom na daljinu. Primjenjivat će se kada su ograničenja takva da prostorni i kadrovski uvjeti ne omogućuju provedbu obrazovnog procesa u školi bez poštivanja epidemioloških mjera, odnosno kada zbog određenih stvari ne bude moguće poštivati upute HZJZ-a.

Prema ovom modelu određivat će se prioritetne skupine učenika, pa će jedni povremeno imati nastavu u školi, a povremeno na daljinu. Moguća je i izmjena tih skupina učenika. Preporučena je razmjena u turnusima u trajanju od jednog tjedna ili u režimu 3+2/2+3 dana. Skupine učenika po turnusima trebaju biti stalne, odnosno nepromjenjive.

Takav način rada nije u skladu s osnovnom pedagoškom smjernicom o održavanju nastave za sve učenike jednog razrednog odjela istovremeno te je, u smislu dobrobiti djece, najnepovoljniji. Ministarstvo stoga daje preporuku da se taj model primjenjuje tek kada postoji nemogućnost ispunjenja drugih propisanih mjera (različiti termini nastave i sl.).

Model C – nastava online

Kako je završetak prošle školske godine dočekan u ovom modelu, ništa bitno se neće mijenjati ni za nadolazeću školsku godinu u onim ustanovama koje su se odlučile za ovaj model. Ministarstvo je tek najavilo reviziju, prilagodbu i dopunu Smjernica i Preporuka za održavanje online nastave.

Očekuje se da će većina škola nastavu provoditi prema modelu A, dok se tek manji broj njih odlučio za model B, a to su uglavnom škole sa 700 ili više učenika. Modelu C će se okrenuti neke škole u kojima je izbila zaraza uoči početka nastave te također nastava uglavnom izbornih predmeta, gdje su grupe učenika sastavljene od djece iz različitih razreda. 

Prijevoz i zadržavanje na ulazima u škole

Kako nije moguće propisati jedinstvene mjere za različite načine prijevoza učenika, Ministarstvo upozorava na pridržavanje istih bez obzira na to za koji se način prijevoza odluče ravnatelji škola. To uključuje izbjegavanje gužvi i okupljanja na stajalištima autobusa, vlaka ili tramvaja te češće pranje ruku. 

Obavezno je i nošenje maski tijekom prijevoza te se preporučuje kod organiziranog prijevoza razrada rasporeda sjedenja učenika, pri čemu bi jedan učenik svakog dana sjedio na istom mjestu kako bi se izbjegle gužve. 

Preporučuje se i sjedenje učenika iz iste obitelji jednih do drugih, a isto tako je poželjno da učenici istoga razreda budu jedni do drugih te da se ne miješaju ako ne moraju. Obavezna je dezinfekcija vozila, a uz učenike s poteškoćama u razvoju može biti i pratitelj.

Što se tiče ulaza u škole, zabranjen je svima koji su bolesni ili su u samoizolaciji. Također u vanjske prostore škola (dvorišta, vrtove i igrališta) ne smiju ulaziti osobe s povišenom tjelesnom temperaturom, respiratornim simptomima poput kašlja i kratkog daha ili koji su pod rizikom da su mogli biti u kontaktu s osobom pozitivnom na COVID-19.

Slijedom navedenog, bolesni roditelji ne smiju dovoditi ili odvoditi djecu iz školskih ustanova, zaposlenici ne smiju dolaziti na posao, a djeca i učenici ne smiju ulaziti u ustanovu i sudjelovati u nastavi.

Ministarstvo preporučuje ulazak jednog po jednog razreda u učionicu, dva razreda u razmaku od 15 minuta te tri ili više razreda s vremenskim odmakom od 15 do 30 minuta.

Prvi dan za djecu rane i predškolske dobi provest će se po posebnim uvjetima, a moguć je u pratnji roditelja. Roditelj se s djetetom u prostoru škole ne bi trebao zadržavati dulje od 15 minuta. 

Cijeli članak pročitajte na

https://www.index.hr/vijesti/clanak/sutra-krece-skola-neke-odgodile-pocetak-u-samoizolaciji-preko-100-djelatnika-skola/2210696.aspx

TAR: Objavljen natječaj za studentske i učeničke stipendije

Istra – Stožer 7. rujna objavio 3 novozaražena i 6 oporavljena