in

Vodič za školu: Maske od 5. razreda, učenici će se miješati, vraćaju se roditeljski

Škola Tar - Ilustracija - Foto Tanja Kocijančić

Ako je učenik obolio, ne treba ići cijeli razred u samoizolaciju, već samo nekoliko učenika s lijeve i s desne strane

Otvaranje školskih dvorana za rekreaciju djece, miješanje djece iz različitih razrednih odjeljenja u dopunskoj, dodatnoj i izbornoj nastavi, razbijanje “balona” za učenike razredne nastave, dio su novih relaksiranijih mjera za školsku godinu 2021./22, koja počinje za deset dana. Mjere je nakon sjednice Vlade predstavio ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, a na njihovo formiranje uvelike je utjecalo istraživanje provedeno među učenicima i učiteljima potkraj prošle školske godine, piše Jutarnji list.

– Djeca od prvog do petog razreda, koja su bila isključivo u balončićima, moći će se donekle miješati. Dopustit će se izborna nastava koja je prošle godine išla kompletno online. Npr. ako u školi imate jednog vjeroučitelja, on ide od jednog do drugog razreda, prošle godine je to bilo onemogućeno – pojasnio je Fuchs.

Mijenjanje učionica

Što se tiče viših razreda osnovnih škola, dopustit će se mijenjanje učionica, odnosno korištenje kabineta, naravno, naglašava ministar, uz upute oko dezinfekcije i prozračivanje prostorije.

– Bit će omogućeno i bavljenje sportom unutar škola. Timovi koje škole imaju moći će biti sastavljeni od učenika i djece iz različitih razreda. Školske dvorane će i dalje biti zatvorene za rekreativne aktivnosti – pojasnio je Fuchs. Jedna je od novosti i mogućnost održavanja roditeljskih sastanaka, koji su se prošle godine održavali online, ali naravno uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera.

Kada je riječ o sportu, on je prvenstveno relaksiran zbog traženja samih učenika, a ministar je tu odluku obrazložio time da rade sve kako bi smanjili negativne posljedice na razvoj učenika.

Resorni ministar naglasio je kako su roditeljski sastanci bili zahtjev i učitelja i roditelja. Što se tiče zaštitnih maski, koje su i djeca i učitelji ocijenili najproblematičnijima, one u pravilu ostaju, osim za učenike razredne nastave. Naravno, iznimka su škole u kojima broj učenika dopušta razmak od metar i pol.

Također, lokalni stožeri moći će mijenjati odluku ovisno o epidemiološkoj situaciji. Doznajemo da će i dalje biti preporuka da svi učenici škole nemaju početak nastave u isto vrijeme, kako bi se smanjile gužve, ali prvenstveno zbog rasterećenja prijevoza.

– Maske ostaju kao jedan od uvjeta za učenike od petog razreda nadalje ako nije moguće osigurati distancu od dva metra. Ako je neki učenik obolio, ne treba ići cijeli razred u samoizolaciju, već samo nekoliko učenika s lijeve i s desne strane – rekao je Fuchs. Podsjetimo, lani je pravilo bilo da ako oboli jedan učenik, uglavnom su cijeli razredi išli u samoizolaciju i prelazili na online nastavu.

Skraćivanje sati

Što se tiče nastavnog sata koji je prošle godine trajao 40 minuta, ove godine će trajati 45, koliko je propisano. No, iznimka su škole koje zbog specifičnih okolnosti moraju skratiti sat. Primjerice, ako zbog oštećenja iz potresa djeca moraju nastavu pohađati u drugoj školi, tada će sat biti skraćen, zbog velikog broja učenika, piše Jutarnji list.

Tjelesna temperatura i dalje će se mjeriti, ali ne na ulazu u školu, nego će je i učenici i profesori izmjeriti kod kuće i pri bilo kakvom znaku bolesti neće doći u školu.

– Na roditeljskim sastancima će se morati poštivati distanca od dva metra i nositi maske. Maske ostaju jedan od uvjeta za učenike od petog razreda nadalje ako nije moguće ispoštovati distancu od dva metra. Nošenje maske se preporučuje i kada postoji distanca. Ako je neki od učenika pozitivan, u tom slučaju ne treba cijeli razred u samoizolaciju, nego samo najbliži učenici. Tako bi se odlazak učenika u samoizolaciju smanjio – pojasnio je ministar Fuchs.

Što se prakse učenika strukovnih škola tiče, ona će se dopustiti jer je bitan segment u strukovnom obrazovanju. No, učenici se moraju pridržavati uputa samih firmi u kojima će provoditi školsku praksu.

Logično, postavilo se i pitanje procijepljenosti učitelja i hoće li doći do obveze cijepljenja.

Cijepljeni učitelji

Fuchs je naglasio kako nisu previše zadovoljni odzivom prosvjetnih radnika na cijepljenje te, ako se izuzme visoko školstvo, procijepljenost je oko 50 posto.

Cijeli članak pročitajte na linku https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/relaksirana-pravila-maske-od-5-razreda-ucenici-ce-se-mijesati-vracaju-se-roditeljski-15097741

Novi nogostup i javna rasvjeta od Bužinije do Stancijete

U petak 9 novozaraženih, više od 20 ljudi u bolnici