in

Od 2022. cestarinu će svi plaćati bez zaustavljanja

Ilustracija

Cestarina na autocestama u nadležnosti Hrvatskih autocesta i Autoceste Rijeka – Zagreb naplaćivat će se bez zaustavljanja elektroničkim sustavom DSRC – Dedicated Short-Range Communications ili preko sustava automatskog čitača registarskih oznaka – Automatic Licence Plate Reader (ALPR). Taj novi sustav naplate cestarine u Hrvatskoj predlažu španjolski savjetnici iz tvrtke IDOM Consulting koji su od resornog Ministarstva mora, prometa i infrastrukture dobili posao izrade studije sustava elektroničke naplate cestarina, piše Večernji list.

Konzultanti tako predlažu tzv. free flow (slobodni protok), naplatu cestarine na više trakova. Sustav naplate bit će, dakle, bez zaustavljanja, beskontaktan i bezgotovinski.

Naplata s pomoću DSRC sustava znači da u vozilu mora biti uređaj odnosno transponder preko kojeg bi se očitavala prijeđena kilometraža i obračunavala cestarina. To je sustav sličan postojećem ENC-u, no DSRC funkcionira bez usporavanja i zaustavljanja vozila. Kako doznajemo, savjetnici predlažu da DSRC bude obvezan u teškim vozilima dok će za laka biti opcija. Njima će na raspolaganju biti i ALPR.

Sustav temeljen na DSRC-u Ipak, novi sustav naplate primarno će biti temeljen na DSRC-u. Transponder za taj način plaćanja cestarine moći će se kupiti ili iznajmiti, a njegova cijena je oko 10 eura. Predviđeno je da prodajna mjesta tih transpondera budu na svim graničnim prijelazima, u morskim lukama, na strateškim mjestima na autocestama, u velikim hrvatskim gradovima. Osim toga, ti uređaji će se distribuirati i preko trgovina, benzinskih crpki, automata i pošte.

Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/vijesti/otkrivamo-od-2022-cestarinu-ce-svi-placati-bez-zaustavljanja-1294332 – www.vecernji.hr

Tri potresa noćas u sjevernom Jadranu, najjači je imao magnitudu 4.8

Poreč: Danas počinje sterilizacija mačaka po akcijskim cijenama