in

Od ponedjeljka kava za van, teretane, otvaraju se škole stranih jezika i kladionice

Premijer/Twitter Vlade

Premijer Plenković najavio je danas popuštanje određenih epidemioloških mjera od 15. veljače, istodobno naglasivši da je još uvijek potreban izniman oprez i odgovorno ponašanje svih kako se epidemija koronavirusa ne bi proširila. Kazao je i da do kraja ožujka u Hrvatsku stiže još 600 tisuća doza cjepiva, poručivši da nema nikakvih prepreka da građani stariji od 65 godina prime cjepivo AstraZenece jer ono štiti od smrti, respiratora i težih simptoma bolesti.

U četvrtak je održana sjednica Vlade na kojem je uvodno riječ imao premijer Andrej Plenković.

“Nekoliko riječi o koronavirusu i trendu pada novozaraženih. Danas smo 3. po redu u EU, to je komparativna slika, imamo 5. najveći tjedni pad po broju umrlih. Identificiran je britanski soj i dolaze hladni dani. S druge strane, nakon zastoja s cjepivom imamo naznake da će doći do ubrzanja isporuke Pfizera i AstraZenece. do sada smo dobili 150.000 doza, očekujemo 600.000 doza do kraja ožujka”, rekao je Plenković.

“Razgovarali smo s predstavnicima umirovljenika i vrlo važna poruka je da su sva tri cjepiva 100 posto učinkoviti protiv smrtnog ishoda i respiratora i težih simptoma. Nema nikakvih prepreka da ljudi starijih od 65 ne bi trebali primiti cjepivo AstraZenece, baš dapače”, rekao je.

“Što se tiče mjera ograničenja. Mi smo pratili razvoj situaciju i rekli smo da će nam referentni trenutak biti sredina veljače. Nakon razgovora smatramo da možemo donijeti nekoliko odluka koje su popuštanje uz veliku dozu opreza. No ono što želimo je poslati nekoliko poruka. Mjere se odnose na:

Da se ugostiteljima omogući prodavanje kave za van,

da se omogući otvaranje teretana,

da se omogući djeci nastava u školi za strane jezike i

otvaranje kladionica, automat klubova i casina”, rekao je Plenković.

Tako se, najavio je premijer, od 15. veljače ugostiteljima koji pružaju uslugu pripreme i usluživanja jela, pića, napitaka i slastica omogućuje prodaja kave za van. Pritom mjere potpore koje vrijede za veljaču, vrijede za cijeli mjesec.

Nastavit ćemo pratiti dinamiku novozaraženih i funkcioniranje hrvatskog gospodarstva, dodao je premijer.

“Nastavit ćemo s praćenjem epidemiološke situacije, a iduće prolazno vrijeme bit će 1. ožujka. Vidjet ćemo što će se zbivati s novim sojevima, dinamikom kretanja broja novozaraženih, i donositi odluke koje su u funkciji zaštite zdravlja, ali i gospodarstva i poslovnih aktivnosti”, poručio je premijer Plenković.

Izvor Vlada RH

Sekcija taksista pri HOK-u izborila izmjenu Zakona o prijevozu u cestovnom prometu

Sastanak komora: Svi koji uče za mesara imat će više sati stručne prakse, a mogu dobiti i stipendije