in

Odluka Vlade: Od petka u Istri zatvorene škole i vrtići

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sazvao je jučer sastanak s nadležnim ministrima te članovima Stožera civilne zaštite RH u Banskim dvorima, oko daljnjih mjera i aktivnosti za suzbijanje koronavirusa u Hrvatskoj, a nakon toga se obratio javnosti.

“Donijeli smo nekoliko odluka i plan aktivnosti u budućnosti. Prva koja se odnosi na Istarsku županiju, danas sam bio u kontaktu s istarskim županom, dobili smo od njega i od njegovih službi s obzirom na ozračje u Istri, dnevne migracije kao i želju da se poduzmu određen mjere kako bi se primirila situacija u Istarskoj županija, da se sagleda mogućnost davanja suglasnosti na obustavu rada škola i visokih učilišta te dječjih vrtića. Predlažemo da se od petka obustavi nastava u Istarskoj županiji”, kazao je premijer.

“U četvrtak će škole biti otvorene, neka u njih dođu zaposlenici kako bi se pripremio plan. Ministarstvo je uputilo ravnateljima mjere za postupanje. Mi smo u posljednjih nekoliko dana u fazi priprema online nastave koja može biti supstitut normalnoj nastavi. S ciljem da se nastavi obrazovni ciklus od ponedjeljka, uz online nastavu radi se dogovor s HRT-om gdje bi putem trećeg programa bilo korišteno emitiranje programa kojim bi se supstituirala nastava. U Istri neće biti od petka nastave, a sve ostalo će ravnatelji obavještavati roditelje i djecu. Četvrtak je tranzicijski dan kako bi se pripremile odgovarajuće mjere.

Do sada imamo 19 zaraženih u RH. I dalje su locirani u četiri grada, Zagreb, Rijeka, Varaždin i Pula u ovom trenutku. Pratimo situaciju”, kazao je Plenković.

Najvažnije da se naprave virtualne zbornice i učionice i da učenici koji su u školama dobiju opremu kao što piše u uputama, 5. i 7. razredi imaju opremu, za 6. i 7. tamo gdje nemaju opremu jer tableti nisu bili nabavljeni, ali ima rezervnih tableta koji su služili za razrednu nastavu pa učenici koji doma nemaju opremu mogu je posuditi. Učenici od 1. do 4. razreda ne trebaju računalnu opremu jer za njih na HRT-u 3 ide program koji će biti po razredima po određenom rasporedu, a razrednici trebaju biti u kontaktu s roditeljima.

To piše u uputi. Od 1. do 4. razreda je HRT 3 gdje će to izgledati kao u razredu. Ne treba očekivati nešto spektakularno ali da to bude korisno i da nužni dio nastave ide. Za više razrede osnovne škole i za srednju, pripremili smo videomaterijale koji se mogu koristiti i to sada imamo pripremljeno za dva do tri dana. Postoje i digitalni obrazovni sadržaji i udžbenici. Što se tiče Istre, ne trebaju, osim komunikacijskih kanala koje trebaju pripremiti, ako predmetni nastavnici ne pripreme ništa drugo, centralno je to pripremljeno.

Dobro je ako postoji još nešto što je dodatno i daju sami razrednici predmetni nastavnici.

Nastava će teći, učenici neće gubiti nastavne dane. Radimo sve što se može napraviti. U 20 dana je pripremljeno da se nastava ne gubi, da postoje materijali i da se omogući djeci koja su u nižim razredima isporuka koja ne ovisi o tome imaju li računala”, kazala je ministrica Blaženka Divjak komentirajući kako će izgledati online nastava.

Premijer je kazao da je održana videokonferencija Europskog vijeća na kojoj su razmotrene mjere za ograničenje širenja virusa, opskrbe odgovarajućom medicinskom opremom, promoviranje znanstvenih istraživanja kako bi se pronašlo cjepivo i suočavanje s gospodarskim posljedicama pandemije.

Premijer je kazao da su ministri bili na sastanku s predstavnicima mnogih institucija.

“Cilj je očuvanje radnih mjesta. Naći ćemo mjere koje će poduzetnicima pomoći u likvidnosti njihovog poslovanja jer će biti poteškoća i po pitanju tog aspekta. Isto tako, založit ćemo se za fleksibilnosti po pitanju javnih davanja, to znači poreza i doprinosa. Postoji već danas zakonska mogućnost za svojevrsne odgode, obročna plaćanja, naći ćemo mogućnosti i razmotriti zakonske promjene kako bismo olakšali situaciju poduzetnicima i svima koji mogu biti pogođeni krizom.

Ministarstva su dobili zadaću da precizno pripreme mjere koje ćemo usvojiti na Vladi i prezentirati ih u idućim danima. Što se tiče proračuna on se dobro puni, sve što je bilo tijekom siječnja, veljače i ožujka je prema očekivanje, plaće i mirovine ne dolaze u pitanje. S obzirom na nepredviđeni tijek situacije, vodit ćemo mjeru o svim mjerama koje možemo poduzimati i fazno ih primjenjivati”, kazao je premijer.

“Mislim da smo poduzeli sve mjere na vrijeme, javnost je upoznata s njima, na taj način ćemo i nastaviti. Komisija Ursule Von Der Leyen spremna je svim državama EU staviti određena sredstva, riječ je o iznosu od 25 milijardi eura koji su iz postojećih sredstava koja nisu bila utrošena. Ova situacija će utjecati na primanja proračunskog okvira u idućih sedam godina”, kazao je Plenković.

Cijeli članak pročitajte na Jutarnji.hr.

Ugostitelji u panici, traže novih 4.500 stranih radnika: ‘Stara hrvatska pojava – ljudi zapravo ne žele raditi’

Ponuda poslova u ISTRI: Zapošljavaju Click and book, Zigante Tartufi, Kadus, Grawe…

Talijan pobjegao iz karantene u Hrvatskoj, uhvatili ga u Crnoj Gori

Talijan pobjegao iz karantene u Hrvatskoj, uhvatili ga u Crnoj Gori