in

Ovo su nove stroge mjere u Sloveniji, ministar najavljuje još drastičnije

U SLOVENIJI je u posljednja 24 sata uz 3.682 testirana potvrđeno 363 novih zaraza koronavirusom, a još su četiri osobe umrle, objavila je danas slovenska vlada.

Time se broj zaraza od početka epidemije popeo na 7872, aktivnih je slučajeva 2865, a umrlo je ukupno 165 oboljelih.

U bolnicama je trenutno 138 pacijenata, od čega 22 na intenzivnom liječenju.

O epidemiološkoj situaciji popodne će raspravljati Vijeće za nacionalnu sigurnost pod predsjedanjem premijera Janeza Janše, piše Index.

Broj novozaraženih tek je nešto manji od rekordnih 387 u četvrtak, a zbog pogoršanja epidemiološke situacije Slovenija je već uvela nove mjere. 

Uveli nove mjere

Tako je od danas u Sloveniji na snazi odluka vlade o zabrani okupljanja više od deset ljudi u javnim i privatnim prostorijama. Trgovine, javni uredi, pošte i slične ustanove moraju osigurati da u isto vrijeme u njima ne bude više od jedne osobe na 20 kvadratnih metara, uvedena su ograničenja za poslovanje lokala i gostionica koji će goste moći posluživati samo za stolovima, uz potreban razmak, dok su zabranjeni prijemi i domjenci na kojima se poslužuje jelo i piće.

Kako je u četvrtak navečer za Slovensku televiziju izjavio ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs, ako idućih dana te mjere ne budu dale željeni rezultat i broj novozaraženih na padne, onda će vlada razmisliti i o strožim mjerama i preporukama, a moguće je i postupno zatvaranje frizerskih salona i sličnih djelatnosti, kako je bilo na proljeće u prvom valu epidemije.

Premijer Janša je početkom tjedna na konferenciji za novinare pozvao građane na odgovornost i solidarnost kroz strogo pridržavanje epidemioloških pravila, rekavši da će to biti svojevrsni društveni test, a da bi Slovenija u slučaju dramatičnog pogoršanja situacije i ulaska u tzv. crvenu zonu riskirala zatvaranje u općinske ili regionalne granice, sa svim društvenim i ekonomskim posljedicama, što treba izbjeći.

Moguća dodatna zatvaranja

Prema planu koji je ovaj tjedan potvrdila vlada, Slovenija bi ušla u tzv. crvenu zonu, kad bi bilo potrebno ponovo proglasiti epidemiju, u onom trenutku kad broj zaraza na sto tisuća stanovnika u 14 dana prijeđe 140 te kad u bolnicama bude više od 250 oboljelih, od kojih 50 teže. U tom bi slučaju bile potrebne drastičnije mjere koje nitko ne želi i koje se uz disciplinirano ponašanje mogu izbjeći.

U slučaju dodatnog pogoršanja epidemiološke situacije Sloveniji bi bilo potrebno 300 postelja za covid bolesnike, uz odgovarajuće medicinske timove koji bi za njih brinuli, što je problem jer bi se morali zaustavljati drugi programi.

Cijeli članak pročitajte na https://www.index.hr/vijesti/clanak/ovo-su-nove-stroge-mjere-u-sloveniji-ministar-najavljuje-jos-drasticnije/2220478.aspx

NOVIGRAD: U subotu eko akcija čišćenja podmorja i priobalja

NOVIGRAD: U subotu eko akcija čišćenja podmorja i priobalja

Predstavljena monografija VIŽINADA U VREMENU - Trajni zapis o povijesti, ljudima, bogatoj baštini i vezama sa Serenissimom

Predstavljena monografija VIŽINADA U VREMENU – Trajni zapis o povijesti, ljudima, bogatoj baštini i vezama sa Serenissimom