in

Plenković: Ne prekidamo cijepljenje AstraZenecom, od Pfizera će se još naručiti

premijer - Foto Vlada RH

Premijer Andrej Plenković danas je sudjelovao na virtualnom sastanku s petoricom premijera EU članica: Kurzom, Borisovim, Janšom, Babišem i Karnišem u vezi s problemima s cjepivom AstraZenece.

“Nema dokaza zbog kojih bi zaustavili cijepljenje AstraZenecom. Stav struke je jasan”

“Upravo smo završili virtualni sastanak. Dogovorilo smo se da zajednički apeliramo na stvaranje korektivnog mehanizma kako bi riješili problem kašnjenja s isporukom doza cjepiva. Naručili smo dodatna cjepiva od Pfizera. Imat ćemo i nove sastanke s Europskom komisijom u idućih 24 sata kako bi kompenzirali zastoj. Korektivni mehanizam je tu zbog kašnjenja cjepiva u EU”, rekao je Plenković, a potom odgovarao na pitanja novinara, navodi Index.

Zašto druge zemlje obustavljaju cijepljenje AstraZenecinim cjepivo, a Hrvatska ne, pitali su premijera.

“To su njihove odluke, oni imaju drugi broj slučajeva. Kod nas još nije tako, jutros sam dobio uvid u naše brojke. To je toliko malen broj. Ako kasne doze AstraZenece, a mi smo naručili 2,7 milijuna doza, a kasnije se dogodilo da imaju problem. To je upravo poanta korektivnog mehanizma, da se kompenziraju ti nedostaci. U onom trenutku kad su narudžbe radile naša struka nije znala da će se ovo dogoditi.”

Podsjetimo, Plenković se pridružio premijerima Austrije, Bugarske, Slovenije, Češke i Latvije i stavio svoj potpis na pismo koje je prije nekoliko dana upućeno predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen i predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu. Kako bi sve države EU postigle svoje ciljeve cijepljenja za drugo tromjesečje, predsjednik Vijeća EU Charles Michel trebao bi održati summit “što je prije moguće”, navodi se u pismu premijera.

“Nastavi li se tako, do ljeta bi stvorio i produbio ogromne nejednakosti među državama članicama tako da bi neke od njih mogle dosegnuti kolektivni imunitet u nekoliko tjedana, dok bi druge jako zaostajale. Naše je stajalište da bi to bilo protivno ne samo našem sporazumu, nego i samom duhu europske solidarnosti”, požalili su se šefovi država, piše Index.

Cijeli članak pročitajte na https://www.index.hr/vijesti/clanak/plenkovic-ne-prekidamo-cijepljenje-astrazenecom-nema-dokaza-za-to/2261513.aspx

Švedska i Latvija posljednje su nizu zemalja koje su zaustavile cijepljenje AstraZenecom zbog bojazni da je u nekih pacijenata izazvao pojavu krvnih ugrušaka. Prije su to učinile Njemačka, Francuska, Španjolska, Danska, Norveška, Nizozemska, Cipar, Rumunjska, Bugarska, Portugal, Slovenija, Irska i Island. Austrija je suspendirala seriju cjepiva koja je izazvala pojavu ugrušaka. Istom serijom ne cijepe niti u Litvi i Estoniji. Izvan Europe cijepljenje su prekinule Indonezija i Venezuela, piše N1.

Poreč: Na Vialama obnavlja se prometna signalizacija – odlaze betonske gljive!

Kozlevac: Sumnja se na južnoafrički soj – Nova poruka za građane Istre!