in

Plenković o koroni: Stanje se pogoršalo, budimo oprezni; Beroš: Post-covid sindrom velik izazov

premijer - Foto Vlada RH

Najvažnije je da budemo svjesni da se u našem okruženju vidi visok rast – poručio je premijer

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održana je u četvrtak sjednica Vlade.

Na početku sjednice Vlade uvodnim govorom se obratio premijer Andrej Plenković.

– Situacija sa novozaraženima se nešto pogoršala. Sada smo 6. po incidenciji u EU, 8. najniži po stopi tjedne smrtnosti. Najvažnije je da budemo svjesni da se u našem okruženju vidi visok rast i to nas mora voditi ka većem oprezu jer smo popustili određene mjere. Važno je da novi kontekst života prati i veća osobna odgovornost. Vidimo porast u nekim jadranskim županijama, a važno je povezati to s namjerom da osiguramo turističku sezonu. Važno je da ljudi budu oprezni i pridržavaju se svih mjera. Važno je trend koji smo imali držati stabilnim i osigurati gospodarske i društvene aktivnosti, rekao je Plenković i epidemiološkoj situaciji, piše Jutarnji list. 

Ministar zdravstva Vili Beroš je izvijestio o stanju epidemije u Hrvatskoj.

– U svijetu je broj slučajeva zaraze premašio 118 milijuna. U posljednja 24 sata zabilježeno je 777 novih slučajeva zaraze virusom u RH, a udio novozaraženih u testiranima je 11,50%. U samoizolaciji su 16.233 osobe. Na bolničkom liječenju je 807 osoba, od kojih je 82 na respiratoru. Do 9.3. zaprimljeno je 408.270 doza cjepiva, a aplicirano je 288.982 doze, a 158.492 osobe cijepljeno je jednom dozom cjepiva. U zdravstvenom sustavu aplicirano je 73.078 doza, 10.316 zdravstvenih radnika dosad je cijepljeno s jednom dozom, a 31.381 s dvije doze. HALMED je zaprimio 1342 prijave sumnji na nuspojave cjepiva. Do kraja mjeseca očekujemo dodatne doze cjepiva. HZJZ je objavio 6. verziju dokumenta postupanja s oboljelima, kontaktima i karantenu. Cijepljenje se smatra kao i preboljenje, važećim razlogom za izuzeće od karantene i testiranja nakon bliskog kontakta s oboljelima. Cijepljenje ne sprečava potpuno mogućnost prijenosa infekcije, cijepljene osobe koje ostvare bliski kontakt s bolesnikom, moraju se 2 tjedna strogo pridržavati mjera za smanjenje prijenosa kapljičnih infekcija. Izuzetak su bliski kontakti osoba za koje se posumnja da boluju od varijante protiv koje su cjepiva niže učinkovitosti, trenutno je to južnoafrička varijanta, rekao je Beroš.

Istaknuo je kako su preliminarni rezultati serološkog istraživanja HZJZ-a na 1400 uzoraka ukazali na 25 do 26 posto pozitivnih nalaza, što ukazuje na udio građana koji su bili u kontaktu s virusom. Po završetku testa neutralizacije, koji je još u izradi, znat će se koliko je njih imuno na covid-19.

Beroš je dodao da je sve veći izazov i post-covid sindrom.

– Post-covid sindrom postaje velik izazov. Ukupan broj takvih pacijenata s post-covid sindromom u bolnicama bio je više od 5.500. Najčešći problemi su vezani uz respiratorni sustav, a dio pacijenata ima i druge probleme (kardiovaskularne, probavne, lokomotornog sustava…).

Cijeli članak pročitajte ovdje

Valter Glavičić opet kandidat IDS-a za gradonačelnika Labina

FUNTANA: Galateice otvorile sezonu na Tavaszi Kupu