in

Plenković: Uspjeli smo osigurati 120 milijuna za razorena područja

Petrinja - Foto Vlada RH

Hrvatski premijer u večernjim je satima predsjedao sjednicom Vladina užeg kabineta, nakon čega se obratio medijima

Nakon dvosatnog sastanka užeg kabineta Vlade javnosti se obratio premijer Andrej Plenković. Na dugom sastanku raspravljalo se o tomu što država može učiniti kako bi pomogla Petrinji, Sisku i okolnim mjestima nakon razornog potresa koji je danas iza podneva teško pogodio to područje, pri čemu je prema dosad potvrđenim informacijama najmanje sedam osoba izgubilo život, među kojima i 12-godišnja djevojčica, piše Jutarnji list večeras.

– Nakon ovog velikog potresa, najprije želim izraziti sućut obiteljima svih poginulih, žaljenje zbog ljudskih žrtava i štete koju smo pretrpjeli. Održali smo temeljitu raspravu iz svih resora, kolike su štete, što je sa školstvom, zdravstvom, kaznenim sustavom, infrastrukturom, zahvaljujem svima koji brinu o građanima u svojim gradovima i mjestima. Pred nama je velik posao.

Uspjeli smo osigurati 120 milijuna kuna, 100 za Sisačko-moslavačku, zatim Karlovačku i Zagrebačku županiju. To nije sve, to su interventne mjere potpore i snažna poruka solidarnosti Vlade s ovim županijama. Raspravili smo i koju vrstu pomoći ćemo tražiti, jedna je uobičajena od fondova EU solidarnosti. Sutra u hrvatsku stiže Janez Lenarčič, povjerenik EU za izvanredne situacije, bit će Dubravka Šuica. Potpore stižu sa svih strana. Zahvaljujem svim sugrađanima koji pomažu, osobito u Petrinji. Uz veliku zahvalnost svima bih apelirao da se ta pomoć strukturira i organizira kroz Crveni križ ili Civilnu zaštitu, te da bude ravnomjerno raspoređena.

Apeliram na sve da se potpora kanalizira, da pomoć dobiju svi kojima je potrebna.

Država će učiniti sve sa svoje strane. Pomoći ćemo da se sve građanske inicijative ostvare, ali da bude organizirano i koordiniramo. Sutra će teren obići drugi dio ministara, nastojat ćemo da se sutra svi uključe u elektroopskrbni sustav, Nuklearna elektrana Krško je isključena, očekujemo uključenje sutra tijekom popodneva. Vjerujem da će sve biti u redu. Ostajemo u jednoj vrsti permanentnog kriznog upravljanja, istaknuo je Plenković.

Rekao je kako je Hrvatski crveni križ već otvorio poseban račun za pomoć pogođenim područjima, dok će to u srijedu učiniti i država. Račun će biti otvoren i pomoć će biti prikupljana po uzoru na prikupljanje pomoći za Zagreb. 

– Dijaspora želi pomoći, puno je kontakata prema veleposlanstvima, sutra će račun biti obznanjen. Sutra će biti uveden i besplatni telefon Ministarstva graditeljstva, svi će se moći javiti, za potporu svim stručnjacima koji su već jučer bili u Petrinji, eksperti koji su radili i u Zagrebu. Htjeli bismo i njima pomoći, strukturirati rad, oni su volonteri, želimo im dati makar dnevnice, neki od njih su također ozlijeđeni jer su danas bili na krovovima. Sutrašnje odluke su interventnog karaktera, sada ćemo promišljati kako da složimo cjelovitu infrastrukturu obnove od potresa – rekao je premijer. 

Istaknuo je kako su svi pacijenti bolnice u Petrinji zbrinuti i premješteni, a isto je i sa gotovo 80 pacijenata sisačke bolnice. 

Cijeli članak pročitajte na https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/plenkovic-nakon-nocne-sjednice-u-vladi-uspjeli-smo-osigurati-120-milijuna-za-razorena-podrucja-15019464

Cijela POREŠTINA skuplja pomoć – Donosimo detaljno po općinama gdje se i kada skupljaju hrana i potrepštine

UMAG: U srijedu za djecu pogođenu potresom skuplja se pomoć u udruzi Pružam ti ruku